Zafer Üskül iddialara yanıt verdi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, bir şeyleri saklamak amacıyla DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın alt komisyona alınmadığı iddialarına yanıt verdi.

Yayınlanma: 08.05.2009 - 14:45
Abone Ol google-news

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, AKP İl Başkanlığı'nı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde yaşanan saldırıyı araştırmak üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyona DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın alınmaması ve bu durumun ''bir şeylerin saklandığının işareti''olarak değerlendirilmesi yönündeki soru üzerine Üskül, şöyle konuştu:
''Komisyon son derece demokratik biçimde yönetilmiştir. Alt komisyonlar kurmamız gerektiğinde sadece konuya yakınlığı olan kişilerin gönüllülüğü esas alınmıştır. Muhalefet-iktidar kompozisyonuna çoğu zaman bakılmamıştır. Birçok alt komisyon muhalefetin çoğunlukta olduğu komisyonlardır'' dedi.

Komisyonlar ve alt komisyonların insan hakları alanında ortaya çıkan ihlalleri açığa çıkarma konusunda özenli çalışmalar yaptığını belirten Üskül, şöyle konuştu:
''Sadece Türkiye'de değil yurt dışında da yankı bulan raporlar hazırladık. Birçok alt komisyona DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da katıldı. Hatta yurtdışında yaptığımız ilk inceleme gezisinde kendisi de vardı. Sürekli görev yapan, düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgili alt komisyonun sürekli üyesi aynı zamanda. Dolayısıyla çok objektif davranıldı ve hiçbir konu gizlenmeye çalışılmadı.''

 

"Yöreyi bizler de tanıyoruz"

Birdal'ın alt komisyon üyeleri seçimi sırasında takındığı tavrı anlamakta zorlandığını ifade eden Üskül, şunları kaydetti:
''Yöreyi bizler de tanıyoruz. Defalarca yörede inceleme yaptım. Milletvekili olmadan önce de çeşitli gezilerde bulundum. Ayrıca alt komisyonumuzda Bingöl milletvekili arkadaşımız var. Bu açıdan herhangi bir ayrım yapılması söz konusu olamaz. Çok ısrar etti ama sonuçta seçilecek kişiden fazla aday olduğu ve uzlaşma sağlanamadığı için oylama yapıldı. Kimsenin oyuna ipotek koymadık. Herkes özgürce oyunu verdi.''

 

"İnsan hakkı ihlaleri söz konusu"

Üskül, Mardin'deki saldırıyla ilgili soru üzerine de ''Yaşanan bir vahşettir. Açıklaması gerçekten çok zor. Orada yaşamlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum'' dedi.

Mardin'de, ölenlerin yaşam hakkının ortadan kaldırılmasının yanı sıra birçok insan hakkı ihlalinin de söz konusu olduğunu belirten Üskül, şöyle konuştu:
''Orada çocuklar, gençler, kadınlar, ileri yaştaki erkekler büyük travma yaşıyor. Bu, orada yaşayan tüm insanların ruh sağlının bozulması anlamına gelir ki bu da bir insan hakkı ihlalidir. Akla gelebilecek çok şey olabilir. Konuyu çok iyi incelemek gerekir. Sadece faillerin bulunmasıyla yetinmek mümkün değil. Elbette failler bulunup cezalandırılmalı. Ama oradaki sorunun çözülebilmesi için daha köklü tedbirler alınması gerekir. Mutlak surette eğitime önem vermek gerekiyor. Uzun vadede sorunun çözümü eğitimden geçiyor. Orada özellikle kızların ve kadınların, elbette erkeklerin de eğitimi önem taşıyor. Bunu sadece okulla sınırlı tutmamak gerekiyor. Orada tüm kitlenin eğitilmesi gerekiyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler