"Sovyetler Birliği'nin başarıları sorgulanmamalı"

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'ndaki fedakarlıklarının ve başarılarının sorgulanmaması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 08.05.2009 - 14:46
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Nazi Almanyası'nın mağlup edilmesinin yıldönümü olan 9 Mayıs Zafer Bayramı arifesinde yaptığı yazılı açıklamada, "Savaşın korkunç gerçeklerine gözlerimizi kapatmamalıyız. Ulusumuzun başarılarına yönelik kimsenin kuşku yaratmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Sovyetler Birliği'nin başarılarının küçümsendiği eleştirilere de yanıt veren Medvedev, "tarih size hiç bir şey öğretmez, sadece verdiği dersleri görmezden geldiğiniz için cezalandırır" diye konuştu.

Nazi Almanyası'nın mağlup edilmesinin yıldönümü, savaş sırasında 27 milyondan fazla kişiyi kaybeden tüm eski Sovyet cumhuriyetlerinde en önemli bayram olarak kutlanıyor. Moskova, geçmiş yıllarda Sovyetler Birliği dönemine ait savaş anıtlarını kaldıran eski Sovyet ve doğu bloku ülkelerini, savaş sırasında yapılan fedakarlığa saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle sert şekilde eleştirmişti. Savaş anıtını kaldıran eski doğu bloku ülkelerinin çoğunluğu Sovyetler Birliği'ni kurtarıcı değil, işgalci olarak suçluyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in başkanlığını yaptığı iktidardaki Birleşik Rusya Partisi, (BRP) Rusların Büyük Yurtsever Savaş olarak adlandırdığı zafere Sovyetler'in katkısını aşağılamayı suç sayan bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Yasa tasarısında, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası ile bir tutulması fiillerine 3 yıl hapis cezası öngörülürken, tasarıya özellikle Litvanya ve Estonya'dan çeşitli tepkiler geldi. Estonya'nın Avrupa Parlamentosu üyesi İnese Vaidere yaptığı açıklamada, "AB'nin böyle bir yasanın kabul edilemez olduğunu net bir şekilde ortaya koyması gerekir. Bunun uygulanması en temel hak olan ifade özgürlüğünü tehdit eder" dedi. Estonya 2007 yılında Savaş Mezarlığı'ndaki Sovyet Anıtını ve bu anıtın altındaki 8 Sovyet askerinin naaşını başka alana taşıma kararı almış, ancak bu karara, hem ülke içinden hem de Rusya tarafından çok sert tepki gösterilmişti. Moskova, Estonya'yı bu adımından dolayı "faşistlikle" suçlamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler