'10 yıl içinde en zenginimiz çiftçiler olacak'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerden arazilerini özellikle yabancılara satmamalarını isteyerek, ''Çünkü gelecek 10 yıl içinde en zenginimiz çiftçiler olacak'' dedi. Bayraktar, Dünyada artık gıda krizinin başladığını, Türkiye'nin dışarıdan ''Meyve, sebze, mısır bulacağım'' diye bir şansının kalmadığını anlattı.

Yayınlanma: 18.08.2008 - 13:21
Abone Ol google-news

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mersin'in Erdemli ilçesi Ziraat Odasını ziyaretinde, üreticinin en büyük sorunlarından birisinin tarımda üretim planlamasına gidilmemesi olduğunu söyledi.
Erdemli'de vatandaşın ''Para ediyor'' diye domates, Çukurova'da ise pamuktan vazgeçip mısır ektiğini belirten Bayraktar, ''Bu böyle olunca çiftçi tam anlamıyla çöküyor. Bu yıl Adana da vatandaş pamuğu bıraktı mısıra yöneldiği. 4.3 milyon ton mısır beklentisi piyasayı allak bullak etti. Türkiye'nin ihtiyacı ortada. Bu iş planlı yapılmalı. Üretim havzalarında planlama şart oldu. Desteklemelerde buna uygun yapılmalı'' şeklinde konuştu.
Dünyada artık gıda krizinin başladığını, Türkiye'nin dışarıdan ''Meyve, sebze, mısır bulacağım'' diye bir şansının kalmadığını anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
''Artık gıdalar yakıt olarak kullanılmaya başlandı ve kıymetlendi. Dünyada gıda azalmaya başladı ve gıda güvenliği sıkıntısı baş gösterdi. Eskiden Türkiye tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden birisiydi. Eğer Türkiye'de üretici desteklenmez ise gıda sıkıntısı baş gösterecek ve insanlar aç kalacak. Üretimi desteklemekten başka bir çaremiz kalmamıştır. Bu nedenle topraklarımız çok kıymete bindi. Çiftçilerimize çağrıda bulunarak, 'Arazilerinizi yabancılara satmayın, çünkü gelecek 10 yıl içinde en zenginimiz çiftçiler olacak' diyorum.''
Bayraktar, Türkiye'de hal kanununun çıkartılarak aracıların aradan çıkartılması gerektiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler