Tercih oluşturmanın püf noktaları

Uzmanlar "Üniversite adayları özellikle bu yılın az sayıda lise son öğrencisinin ve çok sayıda da mezun öğrencinin ÖSS'ye girmesinden dolayı her türlü sürprize açık olduğunu unutmamalılar. İlk birkaç tercihlerini başarı sıram yeterli olmayabilir endişesi yaşamadan mutlaka idealleri olan bölümlerden yapmalılar" diyor.

Yayınlanma: 19.08.2008 - 08:46
Abone Ol google-news

Üniversite tercih listenize, okumayı düşünmediğiniz bölümü kesinlikle yazmayın. Yeni açılan yükseköğretim programlarının herhangi bir başarı sırası ve taban puanı olamayacağından bunları istediğiniz sıraya yazabilirsiniz.

ÖSS sonuçları açıklandı. Şimdi sıra tercih oluşturmada. Adayların, tercihlerini yaparken, pek çok noktayı göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, tercih oluştururken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

1) ÖSS sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programları ve bu programların kontenjan ve giriş koşulları Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar girmek istedikleri yükseköğretim programı tercihlerini -toplam 24 tercih yapmak koşuluyla- bu kılavuzdan yararlanarak yapabilirler.

2) ÖSS puanları 145.000 puandan küçük olan genel lise grubu (Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askeri Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi ve Öğretmen Liseleri, Açıköğretim Lisesi -lise programı-, Çok Programlı Lise -lise programı, lise programı Y.D.A.) mezunu adayların herhangi bir puan türünden tercih yapma hakları yoktur.

3) Puanı 145.000’ten küçük olan meslek lisesi grubu (Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Astsubay Hazırlama Okulları, Sekreterlik Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi, İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (meslek lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi-METEM) ve diğer meslek liselerinden mezun adaylar - ÖSSye girmeyip sınavsız geçiş hakkını kullanan adaylar da dahil olmak üzere- kendi alanlarında kalmak koşuluyla önlisans (2 yıllık) programlarından tercih yapabilirler.

4) Genel lise grubundan mezun olan, puanı 145.000 – 164.999 arasında yer alan adaylar önlisans programları ile Açıköğretim Fakültesinin İngilizce öğretmenliği dışındaki bölümlerini tercih edebileceklerdir. Yine bunun yanında, meslek lisesi grubu mezunu olan ve puanı 145.000 – 164.999 arasında olan adaylar önlisans programları ve Açıköğretim Fakültesinin İngilizce öğretmenliği haricindeki bölümleri tercih edebilirler.

5) Genel lise grubu mezunu olan ve puanı 165.000 ve üzeri olan adaylar, lisans programları (4.5 ve 6 yıllık programlar) ve açıköğretim fakültesi İngilizce öğretmenliği bölümü de dahil olmak üzere açıköğretim programlarının hepsinden tercih yapma hakkına sahiptirler.

6) Meslek lisesi grubu mezunu olan ve puanı 165.000 ve üzeri olan adaylar kendi alanlarında yer alan lisans programlarını tercih ettiklerinde okullarından ek puan alacaklardır.

7) Üniversite adayları özellikle bu yılın az sayıda lise son öğrencisinin ve çok sayıda da mezun öğrencinin ÖSSye girmesinden dolayı her türlü sürprize açık olduğunu unutmamalılar. İlk birkaç tercihlerini başarı sıram yeterli olmayabilir endişesi yaşamadan mutlaka idealleri olan bölümlerden yapmalılar.

8) Tercih listelerini kesinlikle Rehber Öğretmenlerine göstermeliler ve onların fikirlerini de almalılar.

9) Üniversite adayları tercihlerini mezun olduğu alan ile aynı alanda olduğu kabul edilen bölümlerden yapmalılar. Alan dışı tercih yapıldığında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının (AOBP) 0.8 yerine 0.3 katsayısıyla çarpılacağını unutmamalılar.

10) Adaylar girmek istedikleri yükseköğretim programlarının özel koşullarını mutlaka kılavuzdan okumalılar. Bazı programlar için fiziksel özellikler, cinsiyet, sağlıkla ve yaşla ilgili koşullar istenebiliyor.

11) Üniversite adaylarının okumayı düşünmedikleri bir bölümü listelerine yazmamaları gerekiyor. Çünkü bir bölüme yerleşen bir aday bir sonraki yıl tekrar sınava girdiğinde AOBPsi yarı yarıya düşüyor. Puan düştüğünde de bunu telafi etmek neredeyse imkânsız oluyor.

12) Yeni açılan yükseköğretim programlarının herhangi bir başarı sırası ve taban puanı olamayacağı için adaylar yeni açılan bölümleri tercih listesinde istedikleri sıraya yazabilirler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler