TBMM'de bu hafta

Meclis yoğun bir haftaya daha başlarken, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge Köyü'nde 4 Mayıs'ta yaşanan katliamı incelemek üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon Çarşamba günü saldırıyı incelemek üzere Mardin'e gidiyor. Bu hafta Meclis'te, helikopter kazası sonucunda yaşamını yitiren BBP Genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünü araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da çalışmalarına başlayacak.

Yayınlanma: 10.05.2009 - 07:55
Abone Ol google-news

Meclis yoğun bir haftaya daha başlarken, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge Köyü'nde 4 Mayıs'ta yaşanan katliamı incelemek üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon Çarşamba günü saldırıyı incelemek üzere Mardin'e gidiyor. Bu hafta Meclis'te, helikopter kazası sonucunda yaşamını yitiren BBP Genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünü araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da çalışmalarına başlayacak. 12 Mayıs'ta toplanacak komisyon, dinlemek üzere çağıracağı isimleri ve çalışma usullerini belirleyecek.

Meclis Genel Kurulu'nun gündemini bu hafta bir süredir görüşülmesi bekleyen Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınlı bölgenin tarım alanı olarak düzenlenmesini öngören yasa tasarısı oluşturulacak. Tasarı, iki ülke kara sınırında bulunan anti personel-anti tank mayınları ile patlamamış mühimmatın temizlenmesini, imha edilmesini, böylece elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmasını düzenliyor. Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma, Dışişleri ve Maliye Bakanlıklarının mutabakatı ile belirlenecek. Mayın temizleme süresi, taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı geçemeyecek. Genel Kurul'da bu hafta ayrıca Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili düzenlemelerin ele alınması da bekleniyor.

TSK Personel Kanunu

TSK Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Yasa Teklifleri, kendi nam ve hesabına yüksek lisans öğrenimi yapan astsubaylara bir yıl kıdem verilmesi, subay ve astsubay olarak atandıktan sonra TSK hesabına yurt içinde öğrenim ve meslekleriyle ilgili ihtisas yapanların mecburi hizmet sürelerinin, eğitim ve ihtisas sürelerinin yarısı kadar uzatılmasını öngörüyor. TSK'da İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı ise ihtiyaç duyulan sınıflarda istihdam edilmek üzere alınacak sözleşmeli subay ve astsubayların temini, yetiştirilmeleri, sınıflandırılmaları, hizmet şartları, yükselmeleri, atama ve yer değiştirmeleri, görev ve yükümlülükleri, özlük hakları ve muvazzaf subaylık ve astsubaylık statülerine geçmeleri ile ayırma ve ayrılma esaslarını düzenliyor.

İnsan Hakları komisyonu Mardin'e gidiyor

Geçen hafta Mardin'deki katliamı görüşen ve alt komisyon oluşturan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bu hafta saldırının yaşandığı köyde incelemelerde bulunacak. 5 kişilik alt komisyonun Çarşamba günü bölgeye gitmesi bekleniyor. Alt komisyon incelemelerinin ardından da rapor hazırlayacak.

Yazıcıoğlu komisyonu çalışmalara başlıyor

Bu hafta, helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünü araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da çalışmalarına başlıyor. 12 Mayıs Salı günü toplanacak olan komisyon çalışma usullerini ve dinlemek üzere çağıracağı isimleri belirleyecek.

Komisyonların gündemi

Anayasa Komisyonu 13 Mayıs Çarşamba günü toplanarak AKP Bayburt Milletvekili Ülkü Gökalp Güney'in her ile düşen milletvekili sayısının en az ikiye çıkarılması için verdikleri Milletvekili Seçimi Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi ele alınacak. Adalet Komisyonu ise 14 Mayıs Perşembe günü AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ile Balıkesir Milletvekili Ayşe Akbaş'ın Patent haklarının korunması hakkında kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik tekliflerini görüşecek. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu da 13 Mayıs'ta toplanacak. KİT Komisyonu ise hafta boyunca İMKB, İstanbul Altın Borsası gibi kurumların hesaplarını denetleyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler