"Tasarı meclis gündeminde"

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın kurulması ile teşkilat görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenleyen tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Yayınlanma: 11.05.2009 - 08:01
Abone Ol google-news

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın kurulması ile teşkilat görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenleyen tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamakla görevli olacak. Tasarıyla terörle mücadele alanında gerekli koordinasyonu sağlamak ve politikaları değerlendirmek üzere "Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu" kurulması da öngörülüyor.

Tasarının genel gerekçesinde son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de terör olaylarının toplumun huzur ve güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaştığı, terörle mücadelenin çok yönlü ve uluslar arası işbirliği ve dayanışma içinde yürütülmesinin kaçınılmaz hale geldiği kaydedildi.

İç güvenlik hizmetlerinin bir parçası olan terörle mücadelenin esas itibariyle İçişleri Bakanlığı'nın görev ve sorumluluğu içerisinde olduğu, bakanlığın ise bu görevini bağlı kuruluşları olan Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı vasıtasıyla yerine getirdiği dile getirilen gerekçede şöyle denildi:
"Terörle mücadele alanında İçişleri Bakanlığı dışında diğer bazı kurum ve kuruluşlar da çeşitli görevler ifa etmekte, zaman zaman bu alanda koordinasyon sorunları yaşanmaktadır. Bu sorunlar terörle mücadele çerçevesinde alınan kararların uygulanması noktasında zafiyete sebebiyet vermekte; etkin, verimli ve sonuç alıcı çalışmalara engel olmaktadır.

Öte yandan terör olaylarının ülke sınırlarını aşan, bütün dünyayı ilgilendiren bir sorun haline gelmesi sebebiyle de bu alanda uluslararası işbirliğini zorunlu kılan bir noktaya gelinmiştir. Bu bağlamda ülkemizi tehdit eden terör odaklarının, yurt dışı bağlantılarını yakından izlemek ve etkisiz hale getirmek için diğer ülkelerle ortak tedbirler geliştirmek zorunlu hale gelmiştir. Terörle hem ülke içinde hem de ülke dışında mücadele konusunda stratejiler geliştirmek, planlamalar yapmak ve projeler gerçekleştirmek, bu alanda görevli ve sorumlu kurum ve kuruluşların önde gelen fonksiyonlarındandır. Ancak, yeni stratejiler, yeni planlama ve tedbirler geliştirerek karar vericilere sunmak üzere tatmin edici ölçüde hizmet veren bir kuruma ihtiyaç duyulduğu da bir vakıadır. Bu amaçlarla; Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmaktadır. Müsteşarlık, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi genel bütçeli bir idare olacaktır. Aynı zamanda, güvenlik kuruluşları ve ilgili kurumlar arasında terörle mücadele alanında gerekli koordinasyonu sağlamak, bu alandaki politika ve uygulamaları değerlendirmek amacıyla da İçişleri Bakanının başkanlığında Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu oluşturulmaktadır."
 

Tasarı ne getiriyor?

İçişleri Bakanlığı'na bağlı terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak üzere Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını öngören tasarıyla ayrıca güvenlik kuruluşları ve ilgili kurumlar arasında terörle mücadele alanında gerekli koordinasyonu sağlamak ve politikaları değerlendirmek üzere "Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu" kurulması da öngörülüyor. Kurul, İçişleri Bakanının başkanlığında, Genelkurmay İkinci Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanından oluşacak. Gerektiğinde gündemle ilgili diğer kurum ve kuruluş temsilcileri de toplantıya davet edilebilecek. Kurul İçişleri Bakanının daveti üzerine toplanacak. Toplantı gündemi, Kurul üyelerinin görüşleri alınarak İçişleri Bakanı tarafından belirlenecek. Kurulun sekreterya görevi Müsteşarlık tarafından yerine getirilecek.
 

Müsteşarlık kimlerden oluşacak?

Tasarıya göre, kurulacak olan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Müsteşar, müsteşar yardımcıları ile ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşacak. Gerekli görüldüğünde görevleri ve hizmet süreleri belirtilmek kaydıyla Müsteşarın teklifi ve Bakanın onayı ile özel ihtisas ve araştırma komisyonları kurulabilecek. Tasarıya göre, müsteşarlığın görevleri ise "Terörle mücadele alanında; Politika ve stratejiler belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütmek ve bu politika ve stratejilerin uygulamasını izlemek, Güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimlerinden gelen stratejik istihbaratı değerlendirmek ve ilgili birimlerle paylaşmak, Gerekli araştırma, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak, Güvenlik kuruluşlarına ve ilgili kurumlara stratejik bilgi desteği sağlamak ve bunlar arasında koordinasyonu temin etmek, Kamuoyunu bilgilendirmek ve halkla iletişimi sağlamak, Uluslararası gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde izlemek ve değerlendirmek, İnceleme ve denetleme yapmak ya da yaptırmak" olacak.
 

Müşteşarlığın operasyonel görevi olmayacak

Müsteşarlığın güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi ise olmayacak. Terörle mücadele alanında oluşturulacak politika ve stratejiler ile alınacak tedbirlere esas olmak üzere ilgili birimlerden stratejik istihbaratın alınması ve değerlendirilmesi amacıyla Müsteşara bağlı İstihbarat Değerlendirme Merkezi oluşturulacak. Bu çerçevede güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimleri ile Dışişleri Bakanlığınca elde edilecek stratejik bilgi ve istihbarat bu merkezde değerlendirilecek. Terörle mücadeleye yönelik strateji belirlemek amacıyla ihtiyaç duyulan istihbari bilgiler; Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Müsteşarlığa verilecek. Bu bilgiler doğrultusunda yapılacak analiz ve değerlendirmeler ilgili birimlerle paylaşılacak.
 

Müsteşarlığın birimleri ve görevleri

Müsteşarlığın Ana Hizmet Birimleri "Planlama, Koordinasyon ve Sosyal Destek Daire Başkanlığı, Araştırma-Geliştirme Daire Başkanlığı, İletişim Daire Başkanlığı, Dış İlişkiler Daire Başkanlığı", Danışma Birimleri "Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Müsteşarlık Müşavirleri" Yardımcı Hizmet Birimi de "İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı" olacak. Müsteşarlıkta, terörle mücadele alanında özel bilgi ve ihtisasından yararlanılmak üzere en çok on Müsteşarlık Müşaviri görevlendirilebilecek. Müsteşarlık müşavirleri Bakan onayı ile istihdam edilecek. Müsteşarlıkta; Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Hukuk Müşaviri, Uzman, Çözümleyici, Programcı, Mütercim, İstatistikçi, Mühendis, Sosyolog, Psikolog, Antropolog ve Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadroları karşılık gösterilmek suretiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Müsteşarlık, kanunla belirlenen görevlerin ifasında bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde çalışacak. Bu kapsamda Müsteşarlık tarafından istenen her türlü bilgi ve belge talebi, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından gecikmeksizin yerine getirilecek.
 

Müsteşar 3 bin 500 bin ila 3 bin 700 TL arasında ücret alacak

Tasarıya göre, Müsteşarlığın görevleri kapsamında yürütülen ve gizlilik ihtiva eden işler için 5018 sayılı Kanunun 24'ncü maddesi esaslarına göre Müsteşarlık bütçesine ödenek konulacak. Müsteşarlık için Merkez Teşkilatında 94, taşra teşkilatında da 81 kadro ihdas edilecek. Müsteşarın taban ücreti brüt 3 bin 500 tavan ücreti brüt 3 bin 700, Müsteşar Yardımcılarının da taban ücreti brüt 3 bin 150 TL tavan ücreti ise brüt 3 bin 350 TL olacak.

 

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kuruluyor

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kurulacak yapının içinde terörle mücadele kapsamında 'İstihbarat Değerlendirme Merkezi'nin de olacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Atalay'ın düzenlediği basın toplantısında İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Hüseyin Güçlü de bulundu.
İstihbarat Değerlendirme Merkezi'ne gelen istihbaratların değerlendirileceğini, dinleme yapmayacağını da söyleyen Atalay, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın operasyonel bir fonksiyonunun olmayacağının altını çizdi.

Terörle mücadelede insanların yüreğini zenginleştirecek, huzurunu artıracak, gönlünü kazanacak yeni yolların bulunması gerektiğini vurgulayan Bakan Atalay, şöyle dedi:
"Huzurla, refahla birlikte yaşamanın yollarını bulmamız lazım. Bütün farklılıklarımızla, zenginliklerimizle birlikte yaşamanın yollarını bulmalıyız. Yeni yollar bulmalıyız ki, sevgi ve merhamet, barış ve huzur egemen olsun. Umuyorum ki yeni hayata geçireceğimiz bu kurum, kamu düzenini, barış ve huzurumuzun gelmesine, kardeşliğimizin perçinlenmesine katkılarda bulunacaktır. Ülkemizin bu sorununun çözümlenmesinde büyük bir destek olacaktır."
 

Mardin'deki vahşet

Basın toplantısının son bölümünde soruları da yanıtlayan Atalay, Mardin'deki vahşetin tamamen koruculuk üzerine bina edilmesinin doğru olmadığını söyledi. "Bizler adaletli ve insaflı olmak zorundayız." diyen Atalay, şöyle devam etti:
"İlk günde söyledim, maalesef olayın içinde korucular da var. Bizi üzen boyutu, hem öldürülenler arasında korucu var hem de şuan tutuklanmış zanlılar arasında çoğunluğunu korucular oluşturuyor. Bu tabi çalışılması gereken, üzerinde kafa yorulması gereken bir konudur. Bir anlamda biz o tartışmaların yapılmasını arzu ettik. Koruculuğun kaldırılmasına yönelik erken değerlendirmeler söz konusu değil. Şuan öyle birşey söz konusu değil. Sorunların çözümünün bir parçasıdır. Bu sorunun tamamı çözülürken; onların uzantısı olan diğer ayrıntılar da çözülür. Bütün bunlara öyle bakmak lazım."

Bir gazetecinin terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine ise Atalay, "Herşeyi dikkatle izliyoruz." diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler