Toptan'a 'Anayasa' mektubu

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun'u kabul etti. Görüşmede Uzun, Toptan'a anayasa değişikliği konusunda görüşlerini içeren bir mektup sundu.

Yayınlanma: 11.05.2009 - 14:23
Abone Ol google-news

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun'u makamında kabul etti.

Görüşmeye Uzun'un yanısıra Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcıları Dursun Akdemir ile Mustafa Uğur Ener de katıldı. Görüşmede Uzun, Toptan'a yeni anayasa konusunda görüşlerini içeren bir mektup sundu. Uzun yeni anayasayla ilgili görüşlerine ilişkin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile TBMM'de yer almayan diğer siyasi partilerin başkanlarına, milletvekillerine ve sivil toplum örgütlerine de mektup gönderdi.

Uzun mektubunda, Türkiye'nin ihtiyacının sınırlı ya da kapsamlı bir anayasa değişikliği değil yepyeni bir anayasa yapmak olduğunu dile getirdi. Kısa, öz ve temel ilkeleri ortaya koyan bir çerçeve anayasa gerektiğini ifade eden Uzun mektubunda, "Bu sebeple anayasadan beklentimiz kıza ve öz olması çağın değişimlerine ve yeni çağın gerekliliklerine uymaya müsait bir hale gelmesidir. Yeni anayasanın oluşturulması için geçici süreli münhasıran anayasa yapıcı bir meclis öneriyoruz. TBMM, bu yetki kapsamında çıkarılacak bir anayasal düzenleme (geçici madde) ile 100 kişiden oluşan ve bir ila iki yıl süreli bir anayasa meclisi oluşturulması. Bu anayasa meclisinin üyeleri de halk tarafından serbest seçim eliyle seçilmelidir. Siyasi partilerin ve bağımsızların aday olacağı barajsız yapılacak bu seçimde toplam kullanılan oyun yüzde 1'ine tekabül eden oyu alan tüm adaylar meclisin parçası olmalıdır. Bu meclisin kabul ettiği anayasa taslağı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından referanduma götürülmeli ve halkın kararına sunulmalıdır" dedi.

Uzun ayrıca Toptan'dan yeni anayasa konusunda Meclis Başkanı sıfatıyla inisiyatif alarak öncülük yapması istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler