Domuz gribi Küba ve Finlandiya'da

Tüm dünyayı tehdit eden domuz gribi Küba ve Finlandiya'ya da sıçradı. Küba'da Meksikalı bir öğrencinin, Finlandiya'da da iki kişinin domuz gribine yakalandığı bildirildi. Tayland'da bulunan ve domuz gribi taşıyan hastanın ise iyileştiği açıklandı.

Yayınlanma: 12.05.2009 - 06:09
Abone Ol google-news

Domuz giribi Küba'ya da sıçradı. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Meksikalı bir öğrencide H1N1 virüsünün tespit edildiği belirtilirken, öğrencinin sağlık durumuyla ilgili detay verilmedi.

Açıklamada, Küba'daki tıp okullarında 14 Meksikalı öğrencide H1N1 virüsü şüphesi doğuran belirtiler görüldüğü, ancak yapılan kontroller sonucu sadece birinde virüs bulunduğunun belirlendiği kaydedildi.

Dünya geneline yayılma eğilimi gösteren H1N1 virüsüne karşı önlemler alan Küba, bu çerçevede iki hafta önce Meksika'dan gelen uçuşları kabul etmeyeceğini açıklamış, havalanları ve limanlarda sağlık kontrollerini sıklaştırmıştı.
 


Finlandiya'da 2 domuz gribi vakası

Finlandiya'da iki kişinin domuz gribine yakalandığı açıklandı. Ulusal Sağlık ve Refah Enstitüsü Genel Müdürü Yardımcısı Juhani Eskola, ülkede "iki doğrulanmış vaka bulunduğunu" söyledi.

Eskola, Finlandiya'da ilk kez rastlanan domuz gribi vakaları ile ilgili ayrıntıların, bugün yapılacak bir basın toplantısında açıklanacağını kaydetti.

 

Tayland'daki hasta iyileşti

Tayland'da ilk kez bir kişide domuz gribi (H1N1) virüsü belirlendiği, ancak hastanın tedavi olduğu bildirildi.

Başbakan Abhisit Vejjajiva gazetecilere yaptığı açıklamada, "Laboratuvar testleri hastanın domuz gribi olduğunu doğruladı, ancak hasta iyileşti" dedi. Başbakan Tayland'ın ilk domuz gribi vakasıyla ilgili başka ayrıntı vermedi.

 

Meksika'da domuz gribi turizmi vurdu

Domuz gribinin ortaya çıktığı ülke Meksika'da turist sayısının düşmesi yüzünden ülkenin güneydoğusundaki turizm merkezi Cancun'da 25 otelin kapandığı bildirildi.

Yerel yetkililer, gribin ortaya çıkmasından beri geçen 3 hafta içinde 12 bin yatak kapasiteli otellerin müşterilerinin yüzde 20 civarında düştüğünü belirtti.

H1N1 virüsü Meksika'da 56 kişinin ölümüne neden oldu. Ülke çapında kesinleşmiş 2 binden fazla hasta bulunuyor.

 

İngiltere'de domuz gribi vakaları 68'e ulaştı

İngiltere'de H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribiyle ilgili 3 vakanın daha ortaya çıktığı bildirildi.

Sağlık Koruma Ajansı, yeni vakaların başkent Londra'da görüldüğünü belirterek, 2 çocuk ile bir yetişkinde yapılan testlerin pozitif çıktığını kaydetti.

Bu son vakalarla, İngiltere'de virüse yakalananların sayısı 68'e yükselmiş oldu.

 

Çin'de bir şüpheli vaka daha

Çin'in doğusundaki Şangdong eyaletinde bir şüpheli ''A tipi N1H1 gribi'' vakası tespit edildi. Şinhua haber ajansı, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına dayanarak, söz konusu kişinin Pekin aktarmalı olarak Kanada'dan Şandong'a geldiğini ve eyaletin merkezi Jinan'da karantinaya alındığını duyurdu.

Bundan önce Çin'in Sichuan eyaletinde bir kişinin, virüsün yol açtığı domuz gribi hastalığına yakalandığı kesinleşmişti.

 

Doğrulanan vaka sayısı 5000'i aştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında doğrulanan insanda domuz gribi vakası sayısının 5 bini aştığını, hastalıktan 61 kişinin öldüğünü bildirdi.

DSÖ, dün 4694 olarak bildirdiği dünya genelinde doğrulanan domuz gribi vaka sayısının 5261'e yükseldiğini duyurdu.

Açıklamaya göre ABD'de, doğrulanan vaka sayısı 2600'a yükseldi, 3 kişi H1N1 virüsünün yol açtığı bu hastalıktan öldü.

Meksika'da doğrulanan vaka sayısı 2059'a yükselirken, hastalardan 56'sı hayatını kaybetti.
Kanada'da 1 kişinin öldüğü, 330 vaka; Kosta Rika'da da hastalardan 1'inin öldüğü 8 vaka görüldü.

DSÖ'nün verilerine göre İspanya'da 95, İngiltere'de 68, Panama'da 16, Fransa'da 13, Almanya'da 12, İtalya'da 9, Brezilya'da 8, İsrail ve Yeni Zelanda'da 7'şer, Japonya ve El Salvador'da 4'er vaka tespit edildi.

Güney Kore, Hollanda, Kolombiya'da 3'er; İsveç, Norveç ve Çin'de 2'şer; Hong Kong, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Danimarka, Guatemala, İrlanda, Polonya, Portekiz ve İsviçre'de 1'er domuz gribi vakası ortaya çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler