Cumhurbaşkanı 'hocasını' affetti

Cumhurbaşkanı Gül, dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadığı Kayıp Trilyon davasında mahkûm olan, kapatılan RP lideri Erbakan'ın ev hapsi cezasını sürekli hastalığı nedeniyle kaldırdı. SP lideri Kutan "Milli Görüş camiası olarak kararı memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Yayınlanma: 20.08.2008 - 07:58
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisinin de sanığı olduğu ve dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadığı Kayıp Trilyon davasında ceza alan Necmettin Erbakanın hapis cezasını affetti. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erbakanın sürekli hastalığı nedeniyle cezasının kaldırıldığı bildirildi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Gülün anayasal yetkisini kullandığını, ancak kararın kendisinin de aynı davanın sanığı olması nedeniyle siyasi etik açıdan sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Erbakan hakkında RPnin Hazine yardımının partinin kapatılmasından önce teşkilata dağıtılmış gibi gösterilmesi nedeniyle Kayıp Trilyon davası açılmıştı. Aynı dosyanın sanıkları arasında Cumhurbaşkanı Gül ile AKPli eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da yer almıştı. Gül ile Aksu dokunulmazlıkları nedeniyle yargılanamazken Erbakan özel evrakta sahtecilik suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkûm olmuştu. Ancak Erbakanın cezasını, Ceza İnfaz Kanununda AKP döneminde yapılan 75 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları üç yıl veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine hükmü veren mahkemece veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemece karar verilebilirşeklindeki değişiklik üzerine konutunda çekmesine karar verilmişti. Yargıtay da bu kararı onamıştı.

4 kez ertelenmişti

Erbakan, 2 yıl 4 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandıktan sonra bazı sağlık sorunlarını gösteren rapor almış ve cezasının infazı 4 kez ertelenmişti. Erbakan hakkındaki son erteleme kararı, 14 Temmuz 2005’te 6 aylığına verilmişti. Bu süre 14 Ocak 2006’da dolmuştu. Necmettin Erbakanın cezasının infazı 26 Mayıs 2008’de Altınoluktaki konutunda başlamıştı. Gül, Erbakanı affetmemiş olsaydı infaz 23 Eylül 2010’a kadar sürecekti. Böylelikle, Erbakanın kalan 2 yıl 35 günlük ev hapsi cezası affedilmiş oldu.

Erbakanın ceza aldığı bu dosya kapsamında Gül de sanıklar arasındaydı. Gül hakkındaki dosyanın 8 ay süreyle sümenaltı edildiği ortaya çıkmıştı. Dosyanın gönderildiği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Gül hakkında Mevcut anayasal sistem gereğince, iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın, yasal imkânsızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek olmadığınadiyerek takipsizlik kararı vermişti. Maliye Bakanlığının bu karara itiraz edip etmeyeceği ise gelecek günlerde netleşecek.

Milli Görüş’ü memnun etti

Gül’ün af kararı “Milli Görüş”çüleri sevindirdi. Saadet Partisi lideri Recai Kutan yaptığı açıklamada Milli Görüş camiası ve Saadet Partisi olarak bu takdiri, toplumsal vicdanı kısmen de olsa rahatlatacak bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Milli Görüş camiası olarak Cumhurbaşkanının bu kararını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler