'ABD Montrö'ye uyacak'

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Bryza, Montrö Sözleşmesi’nin Türkiye’nin yasal yapısının önemli bir parçası olduğu gerçeğini anladıklarını belirterek Gürcistan’a yardım amaçlı gönderilecek Amerikan gemileri konusunda Montrö Sözleşmesi’ne uyulacağını söyledi.

Yayınlanma: 20.08.2008 - 07:54
Abone Ol google-news

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Bryan Whitman, ABDnin Gürcistan’a donanma gemileriyle yardım taşınması seçeneğini değerlendirdiğini açıklarken ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasyadan sorumlu müsteşar yardımcısı Matt Bryza, Gürcistana yardım amaçlı gönderilecek Amerikan gemileri konusunda Türkiye ve ABD arasında kriz olmadığını ve ABDnin Montrö Sözleşmesine uyacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Whitman gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan’a yardımın donanma gemileriyle taşınmasının değerlendirildiğini vurgulayarak ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiyenin Boğazları’ndan geçişe ilişkin gerekli anlaşmalar konusunda çalışıyordedi. ABD medyasında, yardımın taşınmasında donanma gemilerinin kullanılmasınınAskeri mesajvereceği yorumları yapılıyor.

Gürcistandan döndükten sonra Washingtondaki Yabancı Basın Merkezinde basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasyadan sorumlu müsteşar yardımcısı Bryza ise ABDnin Gürcistana deniz yoluyla göndermeyi planladığı insani yardım gemileri konusunda Türkiyeden resmi bir talepte bulunmadıklarını söylerek bu konuda görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Montrö Sözleşmesinin Türkiyenin yasal yapısının önemli bir parçası olduğu gerçeğini anladıklarını ifade eden Bryza Bu anlaşmanın dış politika ve denizcilik kuralları da dahil olmak üzere her türlü unsuruna uyacağızdiye konuştu. Türkiyenin Gürcistana insani yardım gönderilmesi konusundaki çabalarından tatmin olup olmadıkları yönünde bir soruya net bir yanıt vermekten kaçınan Bryza, insani yardımların ulaşması konusunda Türkiye ile çalıştıklarını ve herhangi bir ciddi sorunla karşılaşmadıklarını kaydetti. Montrö Sözleşmesine uygun olabilecek farklı gemi türlerinin de değerlendirildiğinikaydeden Bryza Türkiye ile aramızda bu konuda herhangi bir zorluk ya da kriz yaşanmıyordedi. Bryza, bir soru üzerine de Türkiyenin Kafkas İttifakı önerisini şaşkınlıkla karşıladıklarını ve bunu beklemediklerini ifade etti.

Irak tezkeresini anımsattı

ABDdeki düşünce kuruluşu Heritage Vakfının Rusya ve Avrasya çalışmaları uzmanı Ariel Cohen ise Türkiyenin Gürcistana insani yardım gönderilmesi konusunda ABDye yardım etmediğini savunarak bu tutumu 1 Mart tezkeresine benzetti. Kafkasyaya yönelik bir toplantda konuşan Cohen, Türkiyenin “İki Amerikan hastane gemisinin Karadenize girmesine izin vermediği” yönünde haberler olduğunu söyleyerek Türkiyenin NATO müttefiki ve Gürcistanın da dostu olarak daha destekleyici bir tutum almasıgerektiğini ifade etti. Cohen Son olay Türkiye ile yaşanan tatsız bir anıyı hatırlatıyor. O da, 2003 yılında Amerikan askerlerinin Türk limanları ve Türk topraklarını kullanarak Iraka girmesine izin verilmemesidir. Bu olayı arkamızda bıraktığımızı umuyordumdiye sözlerini sürdürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler