Phelps: İnsan üstü bir yüzücü

Normal bir insanınkinden 2 kat hızlı çarpan kalbi Phelps’in sırf sıra dışı bir sporcu değil, aynı zamanda sıra dışı bir insan olmasını sağlamış. ABD’li yüzücü Michael Phelps, Pekin’de kazandığı 8 altınla dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük sporcuları arasına ismini yazdırdı.

Yayınlanma: 20.08.2008 - 08:06
Abone Ol google-news

Bu başarısıyla efsanevi yüzücü vatandaşı Mark Spitz’in 1972’de kırdığı rekoru geçti ve toplamda kazandığı 14 altınla olimpiyatlarda birincilik kürsüsüne en çok çıkan sporcu unvanını elde etti.

Çocukluğunda dikkat dağınıklığına yol açan hiperaktivitesini harcamak için yüzmeye başlayan bir kişinin böylesine büyük bir sporcuya dönüşmesi, başlı başına inanılmaz bir hikaye... İki ablası da yüzücü olan Michael Phelps, 30 Haziran 1985’te Baltimore’un Maryland kentinde dünyaya geldi. 7 yaşında yüzmeye başladı. Annesi ve babasının ayrıldığı 1995’te ise kendi yaş grubundaki tüm ulusal rekorların sahibiydi. 15 yaşında ise inanılması zor bir şekilde 2000 Sidney Olimpiyatları için ABD Yüzme Takımı’na seçildi. Ancak ismini dünya çapında duyurması için 4 yıl daha beklemesi gerekecekti.

2004’te antrenörü Bob Bowman’la birlikte çocukluğundan beri yarıştığı Baltimore Acuatic Club’ı terk ederek Michigan Üniversitesi’nde antrenman yapmaya başladı. Bowman’ın yönlendirmelerine harfiyen uyan Phelps, bunun semeresini 6 altın, 2 bronz, 2 dünya rekoruyla görecekti. 100 metre kelebek finalinde dünya rekorunun eski sahibi takım arkadaşı Ian Croker’la girdiği mücadeleyi 0.04 saniye farkla kazanarak unutulmaz bir mücadeleye de imza atan Phelps, bayrak yarışında yüzme şansı kendisinde olmasına karşın büyük bir centilmenlik örneği göstererek hakkını Croker’a devretti.

Rekor kırarak altın kazanan ABD takımı yüzen sporcularla birlikte Phelps’e de madalya vererek bu cömertliği karşılıksız bırakmadı. Alkollü araba kullandığı için aldığı sosyal hizmet cezasını saymazsak kariyerinde büyük bir iniş yaşamayan Phelps, olimpiyatlardan sonra Speedo ve Visa gibi markalarla yaptığı sponsorluk anlaşmalarıyla büyük gelirlere kavuştu. 2005 Dünya Şampiyonası’nda 5 altın, 2007’de 2 dünya rekoruyla süslediği 8 altın aslında Pekin’deki başarısının habercisiydi. Henüz 400 metre elemelerinde kırdığı dünya rekoru da ne kadar formda olduğunu gösteriyordu.

Geçen cumartesi kazandığı 7 altından sonra Mark Spitz’in yaptığı açıklama her şeyi anlatıyor zaten... Başarıları gösteriyor ki bu çocuk gelmiş geçmiş en büyük yüzücü. Belki de en büyük atlet. Şurası kesin ki bu gezegene ayak basan en büyük yarışçı...Çalışma ve kararlılık, Phelps’in başarısını en iyi özetleyen iki kelime ama her şeyi anlatmak için yeterli değil.

Phelps sırf başarılarıyla değil, fiziki özellikleriyle de sıra dışı bir insan. 200 cm.’lik kol açıklığı ve 1.90 metrelik boyuyla doğuştan bir yüzücü vücuduna sahip. Boyunun uzunluğuna karşın kısa bacakları, suyun direncini en aza indirebiliyor. Günlük tükettiği ortalama 12 bin kaloriyisi ise uzmanlar kolay kolay açıklayamıyor. Birçoklarına göre bu kadar kalori tüketmek imkânsız ve bu rakam normal bir insnanın tükettiği kalorinin 6 katı. Çocukluktaki hiperaktivitesi ve normal bir insanınkinden 2 kat hızlı çarpan kalbi Phelps’in sırf sıra dışı bir sporcu değil, aynı zamanda sıra dışı bir insan olmasını sağlamış anlaşılan.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler