"76. maddeye göre yapılan atamalar vicdana uygun mu?"

CHP Yalova Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyonu üyesi Muharrem İnce, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 76. maddesine göre yapılan yönetici atamalarını "hukuka uygun" olarak tanımlayan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya yanıt verdi.

Yayınlanma: 12.05.2009 - 14:14
Abone Ol google-news

CHP Yalova Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyonu üyesi Muharrem İnce, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı bir konuşma yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2003 yılından bu yana yönetici atamalarında bir sistem kuramadığını söyleyen İnce, 2003-2009 yılları arasında yönetici atamaları yönetmeliğinin 7 kez değiştirildiğini ve 7 değişikliğin tümünün yargıdan döndüğünü anımsattı. İnce, "Bu yönetmelik değişiklikleri ile ataman 35 bin yöneticinin de atamaları iptal edildi. 2007 yılında çıkarılan yönetmelikte, sadece 28 günde ise 14 bin 476 yönetici atandı Bu cumhuriyet tarihi ve dünya rekorudur. Belgeleri var. AKP il örgütlerinde 28 günde 'şu kişi şuraya müdür olsun' diye, 14 bir 476 yönetici atanıyor. Danıştay, hem yönetmeliği hem de o atanan yöneticileri iptal ediyor. 2007'de sınav da kaldırıldı" dedi.


"Adalet bunun neresinde?"

İnce, mevcut yönetici atamalarının puan hesaplanmasına göre atandığını ve doktora, yüksek lisans gibi konuların puanlamada takdir ve teşekkür belgesinin çok altında kaldığına kaydederek, "Adalet bunun neresinde. Bakan, gitmeden önce 'bakan oluru' ile yüzlerce yönetici atadı. Son 1 yılda 76. maddeye göre kaç yönetici atandı. Çiçeği burnunda Bakan bununla ilgili ne dedi. 'Hukuka uygundur' dedi. O zaman Sayın Bakan, yönetici atama yönetmeliğini kaldıralım. Bakan, istediğine göre atasın. Bu atamaların uygun olup olmadığına yargı karar verecek. Ama yeni Bakan'a şunu söylüyorum. Ben şimdi diyorum ki, bu atamalar vicdana uygun mu?" dedi.

Eğitim tarihin en acı örneğinin ise 20 Haziran 2006 yılında yapılan müdür yardımcısı sınavını kazanan 15 bin 36 kişinin hiçbirinin atanmaması olduğunu söyledi. İnce, "Bakanlık sürekli olarak yargıyı ve sendikaları suçluyor. Bu nasıl bir mantıktır, burada gözden kaçan başka bir nokta var. Bakana bu yetki verilmiş. Ama yargı kararlarına göre bu takdir yetkisi mutlak bir yetki değildir. Yürürlülükteki yönetmelikle çerçevesi çizilmiştir ve bu yetki valiliklere verilmiştir. Dolayısı ile Milli Eğitim Bakanlığı, burada yetki gaspı yaparak suç işledi" dedi. İnce, CHP'nin iktidarında kesinlikle sınav olacağını, liyakatin esas alınacağı sözünü verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler