"Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var"

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, TBMM Genel Kurul'da konuştu. Silva, Türkiye'nin Avrupa için önemine dikkat çekerek, "Avrupa'nın bütünleşmesi, savunduğu değerler ve toplumsal ve ekonomik modeliyle, ister güvenlik, ister iklim değişikliği, ister ekonomik ve mali krizle ilgili olsun, günümüzün önemli meselelerine bulunacak çözümleri şekillendirmek ve yönlendirmek durumundadır. Bu mücadeleye girişebilmek için Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı vardır" dedi.

Yayınlanma: 12.05.2009 - 15:24
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı

Abdullah Gül

'ün resmi konuğu olarak Türkiye'de bulunan Portekiz Cumhurbaşkanı

Anibal Cavaco Silva

ve beraberindeki heyet, Meclis Başkanı

Köksal Toptan

ile biraraya geldi.


Görüşmenin ardından, Portekiz Cumhurbaşkanı Silva, TBMM Genel Kurulu'na hitap etti. Silva yaptığı konuşmada, Türk milletinin yaptıklarıyla tarihin akışını değiştiren az sayıda milletten biri olduğuna söyledi.

Silva, "Tarih boyunca gerçekleştirdikleri, devraldığı mirasın olağanüstü zenginliği ve yetiştirdiği tarihi şahsiyetler hayranlık uyandırıcıdır. Ancak, Türk halkının tarihi, bütün bu saydıklarımın da ötesine geçen bir enginliğe sahiptir" diye konuştu.

Türk halkının tarihin en zor zamanlarında bile ayağa kalktığını vurgulayan Silva, bugün ise dünya sahnesinin en önemli aktörleri arasında yerini aldığını ifade etti.

Nasıl bir dünya

Konuşmasında "Nasıl bir dünyaya" özlem duyulduğunu, 19. yüzyıl Portekiz tarihinin büyük ismi yazar, tarihçi, savaşçı ve politikacı Alexandre Herculano'nun, "istek engeller tartar, irade yener" sözleriyle anlatan Anibal Cavaco, "Arzu ettiğimiz dünyayı gerçeğe dönüştürmenin önüne dikilen engelleri teşhis etmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. Etrafımıza bakmak, yakın tarihimize damgasını vuran olayları hatırlamak yeterli" dedi.

Bu çerçevede herkesin kendi sonucunu kendisinin çıkaracağını vurgulayan Silva şunları kaydetti:
"Terörizmin kabul veya müzakere edilmesi mümkün olmayan ölüm ve yıkım mantığını yaymak için bulduğu müsait ortam da işte budur. Açlığın yoksulluğun, adaletsizliğin, kabulü mümkün olmayan suçların cezasız kalmasının, umutsuzluğun, hoşgörüsüzlüğün, dışlanma ve aşağılanma duygusunu beslediği ve çatışmayı tahrik ettiği yönündedir."

 

Terör vurgusu

Dünya barışını tehdit eden unsurlara da değinen Silva şöyle konuştu: "Uluslararasında çatışmaların ortaya çıkmasını daha etkin bir şekilde önleyecek ve bunların neden ve sonuçlarıyla mücadele edecek, terörizme karşı daha etkili bir savunma sağlayacak, silahsızlanmayı teşvik edecek ve kitle imha silahlarının yayılmasını önleyecek, enerji gıda, mali ve ekonomik krizlerin öngörülebilirliğini kolaylaştıracak ve bunların ortaya çıkması halinde daha hızlı ve etkin müdahalede bulunabilmemizi mümkün kılacak bir uluslararası eşgüdümden söz ediyorum."

 

Atatürk'ün sözleri

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, konuşmasının bir bölümünde Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Beşeriyet tek bir vücuttur ve her toplumu bu vücutta bir uzuv gibi tanımak zarureti vardır" sözleriyle örnek verdi.

 

Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var

Anibal Cavaco Silva, Avrupa Birliği'nden bahsederken, Türkiye'nin Avrupa için önemine dikkat çekti. "Avrupasız bir Türkiye, Türkiyesiz bir Avrupa düşünülemez" diyen Silva şöyle konuştu; "Avrupa'nın bütünleşmesi, savunduğu değerler ve toplumsal ve ekonomik modeliyle, ister güvenlik, ister iklim değişikliği, ister ekonomik ve mali krizle ilgili olsun, günümüzün önemli meselelerine bulunacak çözümleri şekillendirmek ve yönlendirmek durumundadır. Bu mücadeleye girişebilmek için Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Türkiye'nin katılmasıyla Avrupa Birliği, çok boyutlu kültürel bir mirasa sahip büyük bir ulusun kazandıracağı zenginliğin yanı sıra, Avrupa Birliği, ortak geleceği için hayati önem taşıyan alanlarda çok daha büyük ağırlığa sahip olarak hareket edebilmesini sağlayacak katlanan bir stratejik anlama kavuşacaktır. Sadece iki örnek vereceğim; enerji ve dış politika."

Silva, arzu edilen Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi duyduğu ihtiyaç kadar, Türkiye'nin de Avrupa'ya o kadar ihtiyacı olduğunun altını çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler