ABD: PKK'ye destek azalıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Richard Schmierer, son dönemde Türkiye-Irak sınırının iki tarafında olumlu bir yaklaşım gördüklerini belirterek özellikle Türk tarafında "çok cesaret verici" bir tutum olduğunu vurguladı. "Tüm işaretler PKK'ya desteğin azaldığını ortaya koyuyor" diyen Schmierer, Irak şii lideri Mukteda El Sadr'ın tartışmalı Türkiye ziyaretine destek verdi.

Yayınlanma: 12.05.2009 - 16:09
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Irak uzmanı Richard Schmierer, ABD Büyükelçiliği'nce düzenlenen dijital video konferans sistemi ile Washington'dan Ankara'daki diplomasi muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz hafta Kerkük dahil olmak üzere Irak'ı ziyaret ettiğini ve ülkedeki yeni dinamikten çok cesaret aldığını anlatan Schmierer, bu dinamiğin bir parçasını da Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerdeki gelişmenin oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, Irak'taki siyasi barışmaya katkısına ilişkin bir soru üzerine Türk ve Irak hükümetleri arasındaki diyaloğu "çok olumlu" olarak nitelendiren ABD'li yetkili, PKK ile ilgili soruları yanıtlarken de uzunca bir süre PKK sorununun, iki ülke, özellikle çok kayıp veren Türkiye için "rahatsızlık verici" bir sorun olduğunu söyledi.

Schmierer, son dönemde sınırın iki tarafında olumlu bir yaklaşım gördüklerini belirterek özellikle Türk tarafında "çok cesaret verici" bir tutum olduğunu vurgularken "Türkiye'nin, Kürt toplumlarını ilgilendiren temel sorunları çözmek amacıyla Irak ve özellikle Kürdistan bölgesel hükümet yetkilileri ile birlikte çalışması, PKK sorununu çözme çabalarına olumlu bir etki yapacak olumlu bir adımdır" dedi.

"Tüm göstergeler, PKK'ya desteğin azaldığını ortaya koyuyor ve bunun bir nedeni, iki hükümetin, tüm ilgili hükümetlerin sorunu çözmek için yaptığı çabaları" da diyen Schmierer, diğer bir sorunun karşısında da ABD'nin, Irak ve Türkiye'nin yer aldığı güvenlik diyaloğuna da katıldığını belirterek bu diyaloğun PKK sorununa ilişkin çabaların güvenlik yönleri açısından çok olumlu olduğunu belirterek bunu sürdürme kararlılığını vurguladı.

Buna karşın, "PKK sorunu daha geniş bir sorundur" diyen ABD'li yetkili, kültürel ve sosyal alanlarda adım atılması önemine vurgu yaptı.
 

El Sadr'ın ziyaretine destek

Konuşması sırasında son dönemde çok sayıda üst düzey ABD yetkilisinin Türkiye ve Irak'ı ziyaret etmesinin öneminin altını çizen Schmierer, Iraklı Şii lideri Mukteda El Sadr'ın Mayıs başında Ankara'ya yaptığı ziyaret konusunda Türk hükümetine destek verdi. Schmierer, Sadr'ın milisleri dağıtacağını ve genel seçimlere katılacaklarını açıkladığını bunun Irak için çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek "Bu bakımdan insanları onlarla diyalog içinde olmayı cesaretlendiririm" diye konuştu

Richard Schmierer, Irak ziyareti sırasında Kerkük'e de gittiğini belirtirken Türkiye'nin Kerkük ile ilgili kaygıları "çok meşru" olduğunu söyledi. Kerkük'te Türkmenlerin bir temsilcisiyle de görüştüğünü anlatan Schmierer, "Türkiye, Kerkük'teki çeşitli toplumlar arasında diyaloğu kolaylaştırmaya çalışarak olumlu bir rol oynuyor" dedi.

İran'ın Irak topraklarında PJAK örgütüne karşı askeri operasyon yapmasına karşı çıkan Irak hükümetine destek veren Schmierer, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonları için ise, Türkiye, Irak ve ABD arasında Kuzey Irak'taki PKK sorununun güvenlik yönlerine ilişkin koordinasyonun olduğunu belirterek "Bizim odakladığımız konunun koordinasyonun sürmesi" dedi ve İran ile bu tür üçlü koordinasyon mekanizmasının bulunmadığına dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler