Avrupa Konseyi'nde seçim tartışması

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin bugün yapılan toplantısına, haziran ayında yapılacak Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği seçimi ile ilgili tartışmalar damgasını vurdu.

Yayınlanma: 12.05.2009 - 16:25
Abone Ol google-news

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün yapıldı.

Kuruluşunun 60. yılını kutlayan Avrupa Konseyinin Bakanlar Komitesi toplantısına, 47 üye ülke, gözlemci olarak Meksika, ABD, Japonya, Kanada ve Vatikan ile AB kurumları katılırken, Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış temsil etti.

Toplantıda alınan kararla gelecek Haziran ayında yapılacak Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği seçimi için aday sayısı 4'ten 2'ye indirilirken, bu gelişme, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM) hristiyan demokrat üyesi Belçikalı Luc Van den Brande ve liberal üyesi Macar Matyas Eörsy'yi adaylıktan çıkardı. Konsey sadece, eski Norveç Başbakanı Thorbjorn Jagland ile eski Polonya Başbakanı Wlodzimierz Cimoszewicz'i aday olarak gösterdi.

Genel Sekreteri seçecek kurum olan AKPM'nin Başkanı Lluis Maria de Puig, basına yaptığı açıklamada Bakanlar Komitesi'nin kararını eleştirerek, ''AKPM çok büyük olasılıkla bu adayları kabul etmeyebilir ve haziranda yeni genel sekreter olmayabilir" şeklinde konuştu.

Bu arada toplantıda alınan diğer önemli bir kararla, 14. protokol krizi aşılmaya çalışıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin etkinliğini artırmak ve davalara çabukluk kazandırmak için hazırlanan ancak Rusya'nın onaylamamasından dolayı bloke olan "14. Protokol" krizini aşmak için, yeni bir ek maddenin onaylanması yönünde uzlaşmaya varıldı.

Öte yandan Bakanlar Konseyi, Konsey'in İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg'in Güney Osetya bölgesine gitmesine, Geneml Sekreterin, Rusya-Görcistan krizinin çözülmesi, bölgede insan haklarına uyumun iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yapması kararı aldı.

Avrupa Konseyi dönem başkanlığı, 6 aylık dönem için İspanya'dan Slovenya'ya geçti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler