Soykırımcıya resmi kabul

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşanan insanlık dramından sorumlu tutulan ve pek çok ülke tarafından “soykırım suçlusu” olarak kabul edilen Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan el Beşir’i Çırağan Sarayı’nda kabul etmesi tepkilere neden oldu

Yayınlanma: 20.08.2008 - 08:34
Abone Ol google-news

CHP’li Ahmet Ersin, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının, hakkında tutuklama istediği El Beşirin, Türkiyede en üst düzeyde itibar görmesinin nedenini sordu. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, El Beşirin ziyaret istemini kabul etmemişti. Gülün El Beşirden, Sudanın zengin petrol yataklarından Türk yatırımcılara daha çok öncelik tanınmasını istediği vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi üyeliği için dünyada kulis faaliyetlerine hız veren Türkiye, ilk kez Afrika-Türkiye zirvesine ev sahipliği yapıyor. Çırağan Sarayında dün başlayan ve bugün devam edecek olan zirveye 6sı devlet başkanı olmak üzere 50 Afrika ülkesinin lideri katılıyor. Ankara, Türkiye-Afrika Zirvesi düzenleyerek özellikle 90lı yıllarda ihmal edildiğidüşünülen Afrika ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkileri de geliştirmeyi amaçlıyor. Türkiye yıl sonuna dek Afrikadaki büyükelçiliklerinin sayısını 12den 27ye çıkarmayı hedefliyor.

İşbirliği sürecek

5 yılda bir düzenlenmesine karar verilen zirve kapsamında Türkiye-Afrika Ortaklığı İstanbul Deklarasyonuyayımlandı. Deklarasyonda, Afrika ve Türkiye’nin, uluslararası hukuka saygı, demokrasi, insan hakları ve hukukuna riayet, silahsızlanma, terorizmin önlenmesi ve terorizmle mücadele, küçük silahların yasadışı ticaretiyle mücadele, nükleer ve diğer kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, sosyal adalet, açlık ve fakirliğin ortadan kaldırılması ilkelerine bağlı kalarak barış, güvenlik ve işbirliğini geliştirmek yönünde kararlı olduklarıvurgulandı.

El Beşir kendini savundu

Laheydeki Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo’nun geçen ay hakkında tutuklama emri çıkartılmasını istediği Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir, bu kararın ardından ilk yurtdışı ziyaretini zirve kapsamında Türkiyeye gerçekleştirdi. Darfurda 35 bin kişinin doğrudan, 100 bin kişinin de dolaylı olarak ölümüne neden olmakla suçlanan El Beşirin zirveye katılmasının önümüzdeki süreçte çok tartışılacağı belirtiliyor. Gül-El Beşir görüşmesi Çırağan Sarayında yaklaşık 30 dakika sürdü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme hakkında Reutersa bilgi veren bir Türk yetkili, Cumhurbaşkanı Gül, ırkı, dini, dili ne olursa olsun insani dramların herkesi çok üzdüğünü ve bu acının dindirilmesi için herkesin çaba göstermesi gerektiğini El Beşire söyledidedi. Yetkili, El Beşirin de görüşme sırasında kendisini, Biz katliam yapmıyoruz... Oradaki (Darfur) olaylar beni de üzüyordiye savunduğunu belirtti. Aynı yetkili, Uluslararası Ceza Mahkemesinde yürüyen sürecin görüşmede gündeme gelmediğini belirtti.

CHP’den soru önergesi

El Beşir’in İstanbul’da ağırlanması tepkilere neden oldu. CHP’li Ersin, Başbakanın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, El Beşirin ikinci kez Türkiyeye geldiğini anımsattı. Batılı ülkelerin zalimliği ve insan haklarına karşı işlediği ağır insanlık suçları nedeniyle dışladığı bir kişinin, Türkiyede en yüksek derecede itibar görmesinin ülke imajını bozduğunu belirten Ersin, El Beşirin Türkiyede en üst düzeyde itibar görmesinin nedeninin açıklanmasını istedi. Ersin, Darbeci ve şeriatçı El Beşirin sık sık Türkiyeye davet edilmesi ülkemizin imajını bozmaz mı? Uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkisine neden olmaz mı?” diye sordu.

El Beşir ocak ayında da Gülün davetlisi olarak Ankaraya gelmiş ve Köşk’te resmi törenle karşılanmıştı. El Beşirin Anıtkabir ziyaretinde deftere kendisi adına Sudan heyetinden başı kapüşonlu bir yetkilinin yazı yazması tepkiyle karşılanmıştı. El Beşirin ziyaretine uluslararası insan hakları kuruluşlarının yanı sıra ABD ve AB ülkeleri tepki göstermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler