'Basra Körfezi'ndeki adalar İran'a ait'

İran, Basra Körfezi'ndeki üç adanın egemenlik hakkının tartışma konusu yapılamayacağını bildirdi. İran yargı erki sözcüsü Ali Rıza Cemşidi, Basra Körfezi'ndeki Büyük ve Küçük Tunb ile Ebu Musa adalarının İran'a ait olduğunu belirterek, Uluslararası Adalet Divanı'nın bu konuda karar verme yetkisi olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 20.08.2008 - 09:09
Abone Ol google-news

İran yargı erki sözcüsü Ali Rıza Cemşidi, Basra Körfezi'ndeki adaların İran' a ait olduğunu belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bu adalar üzerinde hak iddia etmesini ve Arap ülkeleri ile uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimde bulunmasını eleştiren Cemşidi, "Uluslararası belgeler ve tarihe bakıldığında bu adaların İran'a ait olduğu açıkça anlaşılıyor" ifadesini kullandı.

Cemşidi, adaların egemenliğine ilişkin tartışmaların belli ülkelerce siyasi mesele haline getirildiğini kaydetti.

Adaların 1903'te geçici olarak İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971'de tekrar İran'a iade edildiğini anlatan Cemşidi, "1971'de henüz kurulmamış olan BAE, nasıl olur da adalar üzerinde egemenlik iddiasında bulunur" diye sordu.

Cemşidi, adaların egemenliklerine ilişkin yanlış anlamaları gidermek için diyaloğa ve müzakereye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler