Rusya'dan NATO'ya tepki

Rusya, Gürcistan ile ilişkilerini derinleştirme kararı alan NATO'ya tepki gösterdi. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, NATO-Gürcistan İşbirliği Komisyonu oluşturulmasının Tiflis'i yeni askeri operasyonlara teşvik etme dışında bir şeye yaramayacağını savundu.

Yayınlanma: 20.08.2008 - 12:19
Abone Ol google-news

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, yaptığı açıklamada NATO'nun dün aldığı kararın sadece Tiflis'in askeri kapasitesini yeniden inşa etmesini sağlayacağını belirterek, ''Bu başka bir Blitzkrieg (Almanların İkinci Dünya Savaşı'nda amacı hızlı ve ani saldırılarla düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmek olan savaş doktrini) çabalarını provoke eden kilit faktördür'' dedi.

Rus askerlerinin güvenlik kuşağında ne kadar kalacağıyla ilgili bir soru üzerine Nogovitsin, askerlerinin Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'yı çevreleyen güvenlik kuşağında Moskova'nın gerekli gördüğü kadar kalacağını ifade etti ve ''Bunu zaman gösterecek. Bu konu tamamen siyasi sürecin nasıl gelişeceğine bağlı'' diye konuştu.

Güney Osetya'nın Gürcistan ile sınırındaki 2 hatlı güvenlik kuşağında kontrol noktaları oluşturulacağını kaydeden Nogovitsin, ''Burada toplam 18 kontrol noktası olacak. İlk hattaki 8 kontrol noktasında 272 barış gücü askeri bulunacak. Gori kenti bu güvenlik bölgesinin dışında olacak'' dedi. Nogovitsin, Rus barış gücü askerlerinin Abhazya sınırdaki tampon bölgede de faaliyette bulunma görevinin olduğunu belirtti.

'ABD üretimi askeri malzemeler iade edilmeyecek'

Nogovitsin, Rusya'nın çatışmalar sırasında ele geçirdiği Amerikan yapımı askeri malzemeleri iade etme niyetinin olmadığını da söyledi. Gürcü askerlerinin bölgede bıraktığı silahlar için de ''Savaş ganimeti diye bir terim var. Üstelik kelimenin tam anlamıyla Gürcü tarafı bu çok sayıdaki silahı bırakıp gitmişti. Bunlara ihtiyacımız olmadığı için bir çoğu imha edilecek'' ifadesini kullandı.

Nogovitsin, bölgedeki Rus barış gücü askerlerinin dün Gürcistan'a ait bir insansız uçağı düşürdüğünü de belirterek, ''Tüm bunlar Gürcü yönetiminin saldırgan hedeflerini başarıya ulaştırma çabalarını sürdürdüğünü gösteriyor. Gürcistan'a ait insansız keşif uçağı dün yerel saatle 09.50'de Variani bölgesi yakınında düşürüldü'' dedi.

Rusya'nın Gürcistan'ın saldırısına karşılık vermek için başlattığı 'barış operasyonunda' 64 askerini kaybettiğini ifade eden Nogovitsin, ''Rusya çatışma bölgesinde 64 askerini kaybederken, 323 asker yaralandı. Kaybolan askerimiz yok. Daha önce kayıp olduğunu açıkladığımız askerlerle ilgili kesin bilgiler elde edilmiştir'' diye konuştu.

'Uçaklarımız ukrayna silahlarıyla vuruldu'

Nogovitsin, çatışmalar sırasında 4 Rus uçağının düşürüldüğünü belirterek, ''Barış operasyonunda Rusya'nın 3 Su-25 savaş uçağı ve bir uzun menzilli Tu-22 tipi keşif uçağı Ukrayna'nın Gürcistan'a verdiği Buk-M1 tipi hava savunma sistemleriyle düşürüldü'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler