Yıldırım: Türkiye'deki gemi inşa miktarı artacak

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Türkiye'nin 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridi boyunca 135 tersanesi var. Bunların hepsi önümüzdeki 4-5 yılda dolacak ve Türkiye'deki gemi inşa miktarı bir kat daha artacak''

Yayınlanma: 20.08.2008 - 12:52
Abone Ol google-news

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridi boyunca 135 tersanesi bulunduğunu belirterek, ''Bunların hepsi önümüzdeki 4-5 yılda dolacak ve Türkiye'deki gemi inşa miktarı bir kat daha artacak'' dedi.
İstanbul-İzmir hattı arasındaki kara yollarında incelemelerde bulunmak üzere hızlı feribotla Güzelyalı iskelesine gelen Yıldırım, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Yıldırım, kara yollarında ulusal ulaşım koridorlarını iyileştirmeyi ve mutlaka bölünmüş yola çevirmeyi hedeflediklerini belirterek, yıl sonuna kadar 16 bin 500 kilometrelik bölünmüş yolu bitirmeyi planladıklarını kaydetti.
Türkiye'nin 2011'de 21 bin 500 kilometrelik bölünmüş yola sahip olacağını bildiren Yıldırım, ''Böylelikle toplam 63 bin kilometre olduğunu düşünürsek yol ağımızın üçte birinden fazlasını bölünmüş yola çevirmiş olacağız. Bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz'' şeklinde konuştu.
Yıldırım, Danıştay'ın köprü ve otoyollarla ilgili yürütmeyi durdurma kararına ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine, otoyol ve köprülerin uzun süreyle işletme hakkının devrine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
''Zaten bunun yapılabilmesi için yasal düzenleme gerekiyordu. Bu, geçen dönem meclise sevk edildi, şu anda da genel kurul gündeminde bulunuyor. Dolayısıyla bu yasa çıkmadan zaten böyle bir işlem yapılmayacak. Yasa çıkınca hukuki sorun da ortadan kalkmış olacak. İptalin bu çalışmaları etkilemesi söz konusu değil. Bilgimizde olan bir konu, sürpriz değil.''

Tuzla tersanelerindeki iş kazaları

Yıldırım, Tuzla tersanelerinin taşınmasıyla ilgili bir soru üzerine de şu bilgileri verdi:
''Tersanelerin taşınması, bugünden yarına olmaz. Türkiye, gemi inşaatında çok büyük gelişme yaşadığı için dünya 23'üncülüğünden dünya 5'inciliğine yükseldi. Tuzla'nın yetmeyeceğini gördük ve Türkiye Tersaneler Master Planı hazırladık. Bu plan da yürürlüğe girdi. Şu anda Türkiye'nin 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridi boyunca 135 tersanesi var. Bunların 85'i fiilen imalata geçti, diğerlerinin yapım çalışmaları devam ediyor. Bunların hepsi önümüzdeki 4-5 yılda dolacak ve Türkiye'deki gemi inşa miktarı bir kat daha artacak, bir o kadar insan daha ekmek yiyecek. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç yılda tersanecilikteki yerleşim yayılmış olacak ve böylece Tuzla'daki yoğunluk da normale dönecek.''
Geçen ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında tarafların bir araya gelerek tersanelerdeki kaza ve ölümleri ortadan kaldıracak eylem planı oluşturduğunu hatırlatan Yıldırım, bu çerçevede personelin kısa vadede eğitimiyle ilgili çalışma başlatıldığını, bölgede yanık ünitesi bulunan hastane açıldığını belirtti.
Yıldırım, tersane alanında yapılan eğitim merkezinin ay sonunda hizmete açılacağını, yapımı planlanan 6 adet gemi yapım meslek lisesinden 2'sinin bu eğitim yılında hizmete başlayacağını kaydederek, tedbirlerin teker teker uygulamaya konulduğunu ifade etti.
Tuzla'daki tersanelerin tüm siparişlerinin 3-4 yıl dolu olduğuna işaret eden Yıldırım, çalışan sayısının 5 binden 34 bin 500'e çıktığını ve yan sanayiyle birlikte 250 bin insanın bu işten ekmek yediğini bildirdi.
 Yıldırım, bütün bu gerçekler ışığında ''Kaza oldu, tersane kapatalım'' mantığını pek geçerli bulmadığını belirterek, şöyle devam etti:
''Burada tedbir, tersaneyi kapatmak değil kazaları ortadan kaldıracak tedbirleri hassasiyetle almak ve bunu takip etmektir. Bu kazalar niye devam ediyor? Örnek verelim, geçenlerde meydana gelen filikayla ilgili kaza çok aptalca. Neresinden bakarsanız bakın izah edilecek yanı yok. Bu filikaların testleri yıllardan beri yapılıyor ama böyle bir kaza yaşandı. Sebebine bakıyorsunuz tamamıyla dikkatsizlik, filikanın kaydırılacağı kızağın etrafındaki korkulukların, bağlantı mapalarının projeye uygun yapılmaması. Dolayısıyla yönlendirme kızağına gidecekken kenara çarpıyor, rotasından çıkıyor, ters takla atıyor ve oradaki tersane yetkililerin gözü önünde oluyor. Bu tedbiri kim alacak? Bu testleri yaparken buna karar veren insanlar hepsini ölçecek, biçecek, ona göre bu işlemi yerine getirecek. Her şeyin başı eğitim, eğiteceğiz''
Binali Yıldırım, Bursa merkez ve Gemlik Limanı'nı Osmaneli'nden ulusal demir yolu ağına bağlayacak projenin uzun zamandır gündemlerinde olduğunu ancak her yıl yapılan etüt ve proje güncellemesinde projenin uygulanabilir çıkmadığını belirtti.
Projeyi katkı payı ile yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirebileceklerini düşündüklerini belirten Yıldırım, bunun hemen olamayacağını ifade etti.
Yıldırım, ''100 liraya mal oluyorsa 30 lirasını biz karşılayacağız, sonra 15-20 yılda 30 lirayı geri alacağız. Bu modelin yasal altyapısı yoktu, bunu çıkardık. Şu anda yönetmelikleri hazırlanıyor. Bununla birçok demir yolu, otoyol, liman, havaalanı projesini yapabilir hale geleceğiz. Bu model sayesinde Bursa-Osmaneli demir yolu projesi de daha rahatlıkla gerçekleştirilebilecek'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler