Cannes'da Türkiye'ye ilgi yoğun

62. Cannes Film Festivali'nde bu yıl "Altın Palmiye" için yarışan Türk filmi bulunmamasına rağmen, Türkiye'ye yönelen ilgi oldukça yoğun. Dünya sinema pazarının en önemli etkinliği olan festivalde yer alan Türkiye standı, bu yıl geçen yıllara oranla iki misli büyüklükte ve daha çok ziyaretçiye sahip.

Yayınlanma: 15.05.2009 - 08:44
Abone Ol google-news

62. Cannes Film Festivali'nde bu yıl "Altın Palmiye" için yarışan Türk filmi bulunmamasına rağmen, dünya sinema pazarının bu en önemli etkinliği olan festivalde yabancı yapımcıların ve dağıtım şirketlerinin Türk sinemasına ilgisi dikkat çekiyor.

Festivalde bu yıl Türkiye'nin standının yer aldığı çadırın, daha önceki yıllara oranla iki misli büyüklükte ve yer olarak daha iyi bir konumda olduğu gözleniyor.

ABD'nin resmi standının hemen yanında ve festivalin sarayının tam karşısında bulunan Türk çadırını, daha önceki yıllara oranla daha çok ziyaretçi geziyor.

Türk standının sorumlusu Mine Vargı, yaptığı açıklamada, özellikle yabancı sinema yapımcıların, ortak projeler için, dağıtım şirketlerinin ise filmlerini pazarlamak için Türk çadırına yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun desteğiyle açılan çadırda, Türk sinema meslek örgütleri temsilcileriyle uyumlu bir biçimde çalıştıklarını belirten Vargı, Türk sinemasına ilginin her geçen gün artmasının sevindirici olduğunu vurguladı.

Geçen yılki festivalde "en iyi yönetmen" ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan'ın jüride bulunmasının büyük gurur kaynadığı olduğunu kaydeden Vargı, yine kısa metrajlı filmler bölümünde 13 genç Türk yönetmeninin filmleriyle katılmasını yine sevindirici olduğunu belirti.

Türkiye için diğer önemli bir gelişmenin ise Türk oyuncular Hatice Aslan, Saadet Işıl Atasoy ve Kerem Atabeyoğlu'nun, Bulgar yönetmen Kamen Kalev'in çektiği ve festivalde yarışma dışı gösterilecek "Eastren Plays" isimli filminde yer alması olduğunu hatırlatan Vargı, bunun da Türk sineması için gurur verici olduğunu belirtti.

Vargı, bu yıl festival sırasında 18 Mayıs Pazartesi akşamı festivaldeki Türk çadırında yabancı konuklara bir davet verileceğini ve bu davette zengin Türk yemeklerinden örnekler sunulacağını sözlerine ekledi.

 

Ceylan, Türk pavyonunu ziyaret etti

62. Cannes Film Festivali'nde bu yıl jüri üyesi olarak görev yapan yönetmen Nuri Bilge Ceylan, festivalde kurulan Türk pavyonunu ziyaret etti.

Ceylan, ziyareti sırasında genç Türk yönetmen adaylarıyla bir süre sohbet etti ve genç sinemacıların sorularını yanıtladı.

Nuri Bilge Ceylan, yaptığı açıklamada, daha önce yönetmen olarak katıldığı festivalde bu yıl "Altın Palmiye" için yarışan filmleri değerlendiren jüride olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Jüri üyeleri olarak yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirten Ceylan, bir yönetmen olarak yarışmaya katılan filmleri seyretmekten keyif aldığını ifade etti.

Ceylan, geçen yıl festivalde "Üç Maymun'' filmiyle en iyi yönetmen ödülünü kazanmıştı.
Festival, 24 Mayıs'ta, Jan Kouhehe'nin yine yarışma dışı gösterilecek "Coco Chanel et Igor Stravinsky" filmiyle sona erecek. Festivalde bu yıl 20 film "Altın Palmiye" için yarışacak.

Cannes Film Festivalinde "Altın Palmiye" ödülünü geçen yıl, Fransız Laurent Cantet'in yönetmenliğini yaptığı "Entre les murs" filmi kazanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler