Türkiye-Afrika İş Forumu: Ticaret için liderlerin desteği gerek

İki gün süren Türkiye – Afrika İş Forumu toplantılarının ardından İstanbul Deklarasyonu başlığıyla bir açıklama yapıldı. Deklarasyonda "Daha fazla işbirliği için karşılıklı anlaşmaya vardığımıza ve uygun zemini oluşturduğumuza ikna olduk” görüşü ifade edildi.

Yayınlanma: 20.08.2008 - 13:27
Abone Ol google-news

Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu iki gün süren toplantılarının ardından İstanbul Deklarasyonu başlığıyla bir açıklama yaptı. Deklarasyonda "Türkiye-Afrika İş Forumu olarak hedeflerimiz ticareti geliştirmek, yatırımları arttırmak, uygun bir yatırım ve iş çevresi oluşturma konusunda katkıda bulunmak, teknolojiyi ve bilgi transferini teşvik etmek ve Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki lojistik altyapısını geliştirmeye destek olmaktır” görüşü açıklandı.
Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki yatırımlar ile birlikte ticari ilişkilerin artmasının, sadece liderlerin sürekli işbirliği ve desteği ile mümkün olacağı inancına vurgu yapılan deklarasyonda Türkiye’nin “Afrika’ya Açılım Planı” ve “Afrika ile Ekonomik ve Ticari İlişkileri Geliştirme Stratejisi”’ne verdiği önemi gösteren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün öncülüğünde düzenlenen “Türkiye – Afrika İşbirliği Zirvesi” ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen “Türkiye – Afrika İş Forumu” olarak tarafımızdan memnuniyetle karşılanmaktadır“ denildi.
Bu arada verilen bilgiye göre İş Forumu’nda ülkeler arasındaki geliştirilmiş ekonomik ilişkiler ile ilgili olarak Türk ve Afrika Odaları adına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Afrika Ticaret-Sanayi-Ziraat ve Meslek Odaları Birliği (UACCIAP) arasındaki işbirliğini kurumsallaştırmak amacıyla Türkiye – Afrika Odası’nı (TAC) kurulması kararı çıktı. Bu kararla ilgili olarak da deklarasyonda “İki gün süren Türkiye – Afrika İş Forumu toplantılarında, TAC’nın kurulması ile, Türkiye ve Afrika arasında daha yüksek yatırım ve ticaret faaliyetine erişmek amacıyla, daha fazla işbirliği için karşılıklı anlaşmaya vardığımıza ve uygun zemini oluşturduğumuza ikna olduk” görüşü dile getirildi. Odanın kurulması amaçları ise şu başlıklar altında sıralandı:

-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Afrika Ticaret-Sanayi-Ziraat ve Meslek Odaları Birliği üyeleri arasındaki işbirliğini koordine etmek ve geliştirmek,

-Türk ve Afrika iş çevreleri arasında daimi bir diyalog mekanizması kurmak,

-Türk – Afrikalı iş çevreleri arasında güçlü bir ağ kurmak,

-Türk – Afrika ticaretini, yatırımlarını ve teknoloji transferini teşvik etmek,

-Ekonomik projeleri desteklemek, koordine etmek ve uygulamak,

-Türk ve Afrikalı iş çevreleri arasında eğitim, bilgi alışverişi ve tecrübe paylaşımı için işbirliği yapmak,

-Oda ağımızın hizmet kapasitesini güçlendirmek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler