Madrid'de uçak kazası: 153 ölü

İspanya'nın başkenti Madrid'de bir yolcu uçağı pistten çıktı. Kazada 153 kişinin yaşamını yitirdiği, 19 kişinin yaralı olduğu belirtildi. Uçakta bulunan Türk yolcunun, Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri Derneği İkinci Başkanı Mustafa Erdil olduğu öğrenildi.

Yayınlanma: 20.08.2008 - 14:26
Abone Ol google-news

İspanya’nın başkenti Madrid’de Spanair firmasına ait yolcu uçağı, saat 14.45’de Barajas Havaalanı’ndaki kalkış sırasında pistten çıktı. Kazada 153 kişi yaşamını yitirirken, 19 kişi yaralandı. İspanyol yetkililerden alınan bilgiye göre, ölenler arasında Türk vatandaşı Mustafa Erdil'in yanı sıra 5 Alman, 2 Fransız, 1 Moritanyalı, 1 Brezilyalı, 1 Bulgar, 1 Gambiyalı, 1 İtalyan ve 1 Endonezyalı bulunuyor. 19 yaralı arasında ise 1 Finlandiyalı ve 1 Kolombiyalının olduğu belirtildi.

Kazadan bir saat önce, uçağın hava girişinde aşırı ısınma sorunu yaşandığı açıklandı.
Spanair'a ait MD-82 tipi uçağın kalkış sırasında düşmesiyle ilgili bilgi veren şirket yetkilileri, uçağın piste ilk çıktığında hava girişindeki sorunun pilot tarafından fark edildiğini söylediler.
Motora gereken hava akımını sağlayan bölümde aşırı ısınma sorununun belirlendiğini kaydeden yetkililer, bunun üzerine uçağın hangara alınarak sorunun giderildiğini ve yeniden piste çıktığını belirttiler.
Kazadan sonra oluşturulan soruşturma komisyonu çalışmalarına başlarken, uzmanlar, kazanın nedeninin büyük olasılıkla uçağın motorlarından birinin kalkış anında yanması olduğunu belirtiyor.

Kazadan kurtulan yaralılar, uçağın havalanır havalanmaz düştüğünü, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda ceset gördüklerini, uçağın paramparça olduğunu anlattı.
Bayındırlık Bakanı Magdalena Alvarez de kazayı soruşturma komisyonunun hızlı bir şekilde çalıştığını, kazayla ilgili görüntü, kara kutu ve belgelerin incelenmesinden sonra olayın aydınlatılacağını belirtti.
Alvarez, şu an için önceliğin sadece ölenlerin yakınları olduğunu, gelecek günlerde kaza nedeni ve sorumluların ortaya çıkarılacağını söyledi.
Öte yandan tatilini yarıda keserek Madrid'e gelen Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, dün ölenlerin yakınlarını ziyaret etti, bugün de yaralıların bulunduğu hastaneye gidecek. Birçok bakan ve üst düzey yetkili ise cesetlerin bulunduğu fuar alanındaki hangara giderek, ölenlerin yakınlarına destek olmaya çalışacaklarını duyurdu.

Uçak kazasından dolayı bugün anma törenleri düzenlendi. 3 gün yas ilan edilen Madrid'deki anma törenlerinde ilk olarak kent merkezindeki Cibeles meydanında 5 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, daha sonra Barajas havaalanında çalışanlar ve yolcular saygı duruşunda bulundu.
Bu arada uçak kazasında kurtulan kabin görevlisi Antonio Martinez Jimenez, bir daha uçmayacağını söyledi.
Madrid-Las Palmas seferi için kalkışında düşen, Spanair'e ait MD-82 tipi uçağın mürettebatından sağ kalan tek kişi olduğu belirtilen Jimenez'in sağlık durumunun iyi ve bilincinin yerinde olduğu bildirildi.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler