2 yılın ardından tekrar tek yürek

'Cumhuriyet Mitingleri' 2 yılın ardından yurttaşları Ankara Tandoğan Meydanı'nda bir araya getirdi. Mitingde konuşan ADD Genel Sekreteri Suay Karaman, "Hukuk adına hukuk katledilmektedir. Türkiye'nin aydınlarına karşı yapılan hukuksuzluklar vatandaşlarda derin yaralar bırakmaktadır." dedi. Miting, Anıtkabir ziyaretiyle sona erdi.

Yayınlanma: 17.05.2009 - 08:09
Abone Ol google-news

Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) başta Ergenekon Soruşturmasına tepki olarak düzenlediği Cumhuriyet Mitingi sona erdi. Çok sayıda sivil toplum örgütünün yanı sıra bir çok sanatçının da destek verdiği miting yaklaşık iki saat sürdü. Mitingde coşkulu anlar yaşanırken, Tandoğan Meydanı'nı tamamen dolduran katılımcıların bir kısmı ise Anıtkabir'e yürüdüler.

Mitinge çok sayıda sivil toplum örgütü ile sanatçılar da destek verdi. Miting alanında son konuşmayı yapan Türk Hukuk Kurumu Başkanı Tuncay Alemdaroğlu, Atatürk ilkelerini ve Cumhuriyeti savunanlarının bugün sindirilmeye çalışıldığını savunarak, "Geçmişte 12 Eylül sillesini yedik. Darbe hukukunun ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Asıl bugün yapılanlar darbe hukukudur" dedi.

Alemdaroğlu'nun konuşmasının ardından platformdan Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan'a hep bir ağızdan selam gönderildi. Yine platformdaki görevlilerin yönlendirilmesiyle mitinge katılan vatandaşlar hep bir ağızdan şunları söyledi:
"Bizler; Ulusalcıyız, Halkçıyız, Devletçiyiz, Cumhuriyetçiyiz, Devrimciyiz, bizler Atatürkçüyüz. Tüm dünya bilsin ki, Türk ulusunun karakteri özgürlük ve bağımsızlıktır. Önderi Mustafa Kemal Atatürk'tür"

27 Mayıs Milli Devrim Derneği, 68'liler Birliği Vakfı, Atatürkçü Düşünce Vakfı, Başkent Üniversitesi Öğrenci Konseyi, CUMOK, Biz Kaç Kişiyiz Hareketi'nin yanı sıra, Ergeneson davasında yargılanan Emekli 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon ile eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un eşleri de katıldı. CHP'li milletvekilleri İsa Göktürk, Muharrem İnce ve Ejder Özdemir'in yanı sıra bağımsız milletvekili Kamer Genç, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Ağaoğlu, Gazeteci -Yazar Emin Çölaşan ve Ressam Bedri Baykam da miting alanındaydı.

Ayrıca, Sanatçı Edip Akbayram da kalabalığa seslenerek, mini bir konser de verdi. Akbayram'ın şarkılarına eşlik eden binlerce yurttaş coşku doldu anlar yaşadı. Miting sona ererken bütün sanatçılar ve ADD Miting Tertip Komitesi sahneye davet edilerek yine hep bir ağızdan Gençlik Marşı okundu.

 

"Biz çılgın Türkleriz"

ADD Genel Sekreteri Suay Karaman ise mitingte konuşan Karaman, konuşmasında Türkiye'nin ekonomik ve siyasi olarak ağır şartlar altında olduğu bugünlerde mitinge katılan yurttaşlara alanı doldurdukları için teşekkür etti. Tam bağımsızlığın 90'nıncı yılında AB ve ABD'nin belirlediği politikalar soncu tam bağımsızlığın yok edildiğini savunan Karaman AKP hükümetinin politikalarını da eleştirdi. Karaman, "Hukuk adına hukuk katledilmektedir. Türkiye'nin aydınlarına karşı yapılan hukuksuzluklar vatandaşlarda derin yaralar bırakmaktadır. Atatürk'ün aydınlık Cumhuriyeti Ortaçağ karanlığına çevrilmek istenmektedir. Laiklik ve Cumhuriyet tehdit altındadır" diye konuştu.
Atatürk'ün altı ilkesinin dün olduğu gibi bugünde kendilerine yol göstereceğini söyleyen Karaman, "Bizler Atatürk'ün aydınlık yolunu bulmak için ulusal birliğe, tam bağımsızlığa sahip çıkmak için bu alanları doldurduk. Bizler Kuva-i Milliye ruhundan gelen çılgın Türkleriz. Bu alanı dolduran bizler hepimiz Mustafa Kemaliz" dedi.

 

Ergenekon tutuklularına platformdan gönderilen selam

Karaman'ın konuşması sırasında alanı doldular yurttaşlar, "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları atarken, platformdan Ergenekon Soruşturması kapsamında halen tutuklu bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile diğer Öğretim üyelerine selam gönderildi.

 

"Bu bir demokrasi resmidir"

Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) Başkanı Tamer Levent, Tandoğan'da yurttaşlara seslendi. Alanı dolduran çok sayıda sanatçı adına konuşan Levent, 'neden buradayız' diye sordu. Yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu için burada olduklarını söyleyen Levent, "Bu bir demokrasi resmidir. Ancak bu resme karşı çıkanlar da var. Hafta boyunca buraya gelmeyin dediler. Ama demokrasi mitingle oluşur. Toplumun görüşlerini iletmesiyle olur. İşte demokrasi budur. Bu bir sanat rejimidir. Burada bulunanların hepsinin sanatçı olduğunu düşünüyorum. Görüşler farklı olabilir ama demokrasi tektir" dedi.

Alanlarda farklı görüşleri dile getirmek istediklerini, sanat yaparken, karikatür çizerken eleştirilerini dile getirmek istediklerini ifade eden Levent, "Ama bunu yapabiliyor muyuz? Hayır, her şey ortada" diye konuştu. Kalabalığa seslenen Levent, 'mutluluğun resmi'ni oluşturmak için yurttaşlardan bayrak tutmayan diğer elleriyle birbirlerinin ellerini tutarak havaya kaldırmalarını istedi. Levent'in 'İşte budur demokrasinin resmi' sözleri ıslık ve alkışlarla karşılandı.

 

Fotoğraflar için tıklayınız: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=255&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler