19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Ankara'da Anıtkabir'de gerçekleştirilen törenle başladı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile siyasiler katıldı.

Yayınlanma: 19.05.2009 - 06:20
Abone Ol google-news

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.

Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kuvvet komutanları, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Törene katılanlar Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazan çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:
''Aziz Atatürk Vatanın bağımsızlığını sağlamak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 90. yıl dönümünde gösterdiğiniz hedeflere emin adımlarla ilerlemenin gururunu hep birlikte yaşıyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Büyük fedakarlıklarla kurulan, büyük emeklerle bu seviyeye ulaşan Cumhuriyetimiz emin ellerdedir. Türk gençliği kendisine emanet ettiğiniz Cumhuriyetimizi her alanda daha da güçlendirmeye kararlıdır. Bu kararlılık nesilden nesile aktarılacak, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır. Bizler millet olarak eminiz ki genç nesiller geçmişten devraldığı sorumluluğun bilinciyle çalışacak, ülkemizi uygarlık yarışında yeni ufuklara taşıyacaktır. Türk gençliği bunun bir bayrak yarışı olduğunun idraki içindedir. Geleceğimizin teminatı gençlerimize armağanınız olan milli bayramımızda sizi saygıyla, minnetle, şükranla, anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

 

İstiklal Marşı krizi

Anıtkabir'de düzenlenen törende İstiklal Marşı krizi yaşandı. Tören sırasında devlet erkanının temposu ile marşın melodisi uyum göstermedi. Siyasetçilerin marşın müziği ile sözleri arasında yaşadığı uyumsuzluk dikkat çekti.

 

Anıtkabir'e ziyaretçi akını

Tüm yurtta coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla başta Ata'nın Türkiye Cumhuriyeti'ni emanet ettiği gençler olmak üzere binlerce yurttaş Anıtkabir'i ziyaret etti.

Anıtkabir'in önünde devlet töreni öncesinde toplanmaya başlayan vatandaşların ziyaretleri resmi törenin ardından başladı. Yurttaşlar, ziyaretlerini öğleden sonra da sürdürdü.
Anıtkabir'in merdivenlerine kırmızı-beyaz karanfillerle Türkiye haritası üzerinde Türk bayrağı motifinin bulunduğu bir pano yerleştirilirken, vatandaşlar panonun önünde fotoğraf çektirdi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kabrinin çevresi de Türk bayrağının renklerindeki karanfillerle donatıldı. Özellikle Misak-ı Milli Kulesi'nin önünde de ziyaretçiler uzun kuyruklar oluşturdu.
Anıtkabir'in ziyaretçilerinin büyük çoğunluğunu gençler oluştururken, çocuklar da aileleriyle birlikte ziyaretçiler arasında yer aldı.

Sıvaslı olan ve emekliliğinin ardından Ankara'ya yerleşen 81 yaşındaki çiftçi Mehmet Şimşek de Anıtkabir'in ilgi çekici ziyaretçileri arasında yer aldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için şiir yazan Şimşek, Ata'nın fotoğraflarıyla süslediği şiiri ve kendi nüfus cüzdanını göğsüne iğneleyerek Ulu Önder'in manevi huzuruna çıktı. Şimşek, küçüklüğünden beri Ata'nın manevi huzuruna çıktığını, milli bayramlarda ve 10 Kasım'da O'na şükranlarını sunduğunu dile getirerek, ''Ben 81 yaşındayım. Eğer Atatürk yaşasaydı, O'na derdim ki, 'Ata'm bak şimdi dünyanın haline'. Bugün de saygımı göstermek için huzurundayım'' sözleriyle duygularını aktardı.

Anıtkabir'in ziyaretçileri arasında farklı bir grup da dikkatleri üzerine çekti. Ankara'da bulunan 20 motosiklet sürücüsünün oluşturduğu ''Süvariler'' adlı grup da Ata'nın manevi huzurundaydı.

Grubun kurucusu Kaan Şibil, milli bayramlarda Anıtkabir'i ziyaret ettiklerini belirterek, ''Bugün de buraya motosikletlerimizle geldik. Anıtpark'a motosikletlerimizi bırakıp Ata'nın manevi huzuruna çıktık'' dedi.

Anıtkabir'de askerlerin nöbet değişimi de alkışlarla ve ilgiyle izlenirken, vatandaşlar fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla bu anı görüntüledi.
 

 

Stadyumdaki törenler

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın 19 Mayıs Stadyumu'ndaki kutlamaları protokolün tribünündeki yerini almasıyla başladı.

Kutlamalar, 19 Mayıs Stadyumu'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, Bakanlar ve yüksek yargı organlarının başkanlarının protokoldeki yerlerini almasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İstiklal marşının ardından Türkiye'nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Tören gençlerin yine günün anlam ve önemini içeren konuşmaları ile devam ediyor.

Konuşmalardan sonra tören gençlik adına bir şiir ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin okunması ile devam edecek. Daha sonra stadyumu dolduran gençler Gençliğin Ata'ya cevabını hep bir ağızdan okuyacaklar. Ardından da atletlerin Samsun'dan günler öncesinden yola çıkardıkları Bayrak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e verilecek. Törende Jandarmanın bando gösterisi ve paraşüt gösterileri de yer alacak.


İstanbul'daki törenler

İstanbul'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı.

Törende, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, anıta çelenkler koydu. Daha sonra AKP ve CHP'nin de aralarında bulunduğu siyasi partiler ile kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri de anıta çelenk bıraktı.

Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şehitler için saygı duruşunda bulunulan törende, İstiklal Marşı okundu. Anıt özel defterini imzalayan Vali Muammer Güler, deftere şunları yazdı:

''Büyük Önder Atatürk, İstiklal Savaşı'nı başlatmak amacıyla Samsun'a çıkışınız, Türk milletinin kaderini değiştiren tarihi ve stratejik bir girişimdir. 19 Mayıs, Türk milletinin en menfi şartlar altında dahi istiklali için her türlü mücadeleyi göz önüne alabileceğinin emsalsiz bir örneğidir. Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ise Türk ve Cumhuriyet tarihi açısından 20. yüzyılın en önemli olaylarından biridir. Cumhuriyetimizin geleceği olan gençliğe armağanınız olan bu bayramı, coşku ve gurur ile kutlamaktayız.

Büyük Atatürk, veciz şekilde ifade ettiğin gibi, 'Gençler cesaretinizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız' diyerek güveninizi vurguladığınız Türk gençliği, sonsuza kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin koruyucusu ve kollayıcısı olacaktır. Senin çizdiğin yolda, ilkelerine bağlı olarak ilerlemenin kıvancıyla huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun Atatürk.''

 

İzmir

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında yapılan gösteriye, İzmir'de 8 bin 888 öğrenci katıldı.

Atatürk Stadı'ndaki törene, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök katıldı.

Törende, Vali Kıraç, Orgeneral Kıvrıkoğlu ve Belediye Başkanı Kocaoğlu, tören aracıyla vatandaşları ve öğrencileri selamladı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Sabri Sadıklar, burada yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın Türk milletinin yeniden dirilişinin, Cumhuriyetin kuruluşunun başlangıç günü olduğunu söyledi. Türk milletinin makus talihini bu tarihte yenmeye başladığını ifade eden Sadıklar, ''Bugünkü özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız milli iradedir. Bunun için gençlere büyük iş düşmektedir'' diye konuştu.

Atatürk Stadı'nda 62 okuldan 8 bin 888 öğrenci ve 95 öğretmenin yer aldığı gösteriler, ilgiyle izlendi.

Etkinliklerde, ''İlkelerin İlkemizdir'' ana temasıyla öğrenciler, ''Huzurunuz onurumuzdur'', ''Sevdalıyız Anadolu'ya'', ''Parlasın Ay Yıldızlı Bayrağım'' ''Bayrak Vatan Hürriyet'', ''Atam İzindeyiz'' konulu gösteriler sundu.
 

Gençliğin Ata'ya Cevabı ve Gençlik Marşı'nı öğrenciler hep bir ağızdan okudu. Çeşitli şiirlerin okunduğu tören sonrasında Vali Kıraç, etkinlikte görev alan öğretmen ve öğrencileri kutladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler