Hangi spor programlarını izliyoruz?

Spor programlarını izleme eğilimleri kamuoyu araştırma sonuçları açıklandı. RTÜK Başkanı Akman: ''Bu sezon öncesinde spor programları ile ilgili özel ekip kurduk ve kanuna aykırı unsurlar taşıyan programlar aynı hafta cezalandırılacak spordaki olumsuzluklara katkı sağlayan programlarla mücadele edeceğiz'' dedi.

Yayınlanma: 21.08.2008 - 12:23
Abone Ol google-news

RTÜK başkanı Dr. A. Zahid Akman, kurum olarak yaptırılan 'Spor Programlarını İzleme Eğilimleri Kamuoyu Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 62.7'sinin, "Spor programlarının toplumsal şiddeti artırıcı nitelikte olup olmadığı'' şeklindeki soruya 'evet' dediğini belirten Akman, ''Bana göre araştırmanın en önemli sonucu budur. Tribündeki kavgaların, maç önce ve sonrasındaki kavgaların nedenleri kamuoyunda her zaman tartışılmıştır. Elbette bunları sadece spor programlarına bağlayamayız. Ancak izleyiciler, programlardaki yorumların, toplumdaki şiddeti artırdığına inanıyorlar'' dedi.

Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: ''RTÜK olarak 2008-2009 sezonunda özellikle futbolla ilgili spor yayınları için İzleme ve Değerlendirme Dairesi'nce özel bir ekip kurulmuştur. Geçmiş yıllardakinin dışında, hafta sonunda yapılan bu programlar anında değerlendirilerek ilk kurul toplantısına alınacak, içerik itibariyle kanunumuzdaki ilkelere aykırı yayın yapanlar o hafta gerekli cezaya muhatap kılınacaktır. Sezon başlamadan yapılan birkaç program bizi ürkütmüş, korkutmuştur. Geçmişteki yapılan birtakım uygulamalardan ders alınmadığı gözlenmiştir. Tamamen reyting amaçlı, izleyiciyi ekran başında tutabilmek için yapılan, içeriği ceviz kabuğunu doldurmayacak bu programların, toplumdaki şiddeti artırdığı gerçeği göz önünde bulundurularak değerlendirilecek ve gereği yapılacaktır. Türkiye'deki futbolda yaşanan olumsuzlukların tek kaynağı medya ve TV yayınları denemez, ancak buna olumsuz katkı sağlayan varsa biz bunlarla mücadele edeceğiz.''

Araştırmaya katılan deneklerin beyanlarından da anlaşılacağı üzere, Türkiye'de spor dendiği zaman bir tek futbolun akla geldiğini ve özellikle TRT ve bir ya da iki özel kanal dışında diğer televizyonların spor programı adı altında futbol programı yaptıklarını belirten Akman, ''Bu programlar, gol görüntüleri alınmamışsa, yoğunlukla katılımcıların değerlendirmelerinin gündeme geldiği, tartışma programları olarak kamuoyuna yansımaktadır. Bu ekranda ve tribünde gerilimi artıran en önemli kaynak olarak ortaya çıkmaktadır. Özel kanalların çok büyük imkanlara sahip olmalarına rağmen, futbol dışında diğer hiçbir sportif aktiviteyi gündeme getirmemeleri, Türkiye'nin bugünlerde yapılmakta olan olimpiyatlarda almış olduğu üzücü sonucu açıklamaya da katkı sağlamaktadır'' diye konuştu.

Akman, maçtan sonra yöneticilerin, hakemleri sürekli hedef tahtası haline getirmeleri, yorumcuların da sürekli hakemleri eleştirmelerinin, spor müsabakalarına ve hakemlere güveni azalttığına dikkat çekerek, araştırmaya katılan deneklerin, futbol ile ilgili yönetici ve yorumcuların yüzde 70'e yakınının taraflı davrandığına inandığını da kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler