Kartlarınız itinayla kopyalanır

Ne artan güvenlik teknolojileri ne de adli ve polisiye önlemler bilişim suçlarının önüne geçemedi. ‘Alo, ben başkomiserim, bana kontör yollayın’ diyen de, sanal banka soygunu yapıp Rio’ya giden de var.

Yayınlanma: 20.05.2009 - 08:14
Abone Ol google-news

2006’da emniyet güçlerince tespit edilmiş bilişim teknolojileri aracılığıyla yapılan suç sayısı 1218 iken, bu sayı 2008 sonunda 2 bin 724’e, şüpheli durum sayısı da 2 binli sayılardan 4 bin 363’e kadar çıktı. Klasik hacker yöntemlerinden çok daha çeşitli araçlar kullanılan bu alana yönelik olarak Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı bünyesinde 2003 yılından itibaren oluşturulmaya başlanılan Adli Bilişim Merkezleri’nin sayısı da geçen yıl 16’ya ulaştı. Emniyet kayıtlarına göre 2008’de en çok şu tarz bilişim suçları tespit edildi:

Kontör yolla: Şebeke üyeleri, telefonla aradıkları kişilere kendilerini toplumda nüfuz sahibi kişiler olarak tanıtıp (komiser, başkomiser...) korkutarak, yüklü miktarlarda cep telefonu kontörü talep ettiler. Şebeke, yurtdışından Türkiye’ye kaçak yollarla getirdiği kaçak telefonlara cep telefonu bayileriyle işbirliği içerisinde yasal IMEI numaralarını yazdırdı. Elde ettikleri kontörleri de hazırladıkları cep telefonlarına yükleyerek piyasaya sürdüler.

Chao operasyonu: Şebeke, kredi kartı mağdurlarının bilgilerinin paylaşıldığı sunucu sistemleri aracılığıyla, haberleşmelerini kriptolu olarak internet üzerinden yapıyor. Ellerinde dünyadaki tüm kredi kartı şebekelerini besleyebilecek kapasitede skimmer (kart bilgilerini kopyalayan) cihazı ve ATM klavyeleri bulunan bu şebekeler, ürettikleri skimmer cihazlarını dünyanın dört bir yanına gönderiyordu.

Sanal deprem: Bir Türk’ün yönettiği uluslararası kredi kartı dolandırıcılığı yapan suç şebekesi, www.realunix.net sitesi aracılığıyla haberleşiyordu. Şebekeye İngiltere, İsrail, ABD gibi birçok ülkeden yayın yapan onlarca farklı sunucu bağlıydı. 13 ilde 29 şahısla birlikte çok sayıda hard-disk, boş ve dolu manyetik şeritli kredi kartı, bilgisayar, encoder (kart kopyalama) cihazı ele geçirildi.

Sanal tuzak: Şahıslar İngiltere’de iken mağdurlara ait kredi kartlarını kopyalamak ve bu suretle haksız kazanç elde etmek üzere şebeke kurdular, Türkiye’ye gelerek mağdurlara ait kredi kartı bilgilerini kopyalayacak cihazlarını yerleştirmek amacıyla işyeri aradılar. Şebeke içinde Türkiye’nin yanı sıra İngiltere ve Yunanistan vatandaşları da bulunuyordu.

Karnaval: Havale dolandırıcılığında elde edilen paraları açılan hesaplara aktarıp komisyon karşılığında çeken suç şebekeleri. Şebeke liderlerinden birinin yurtdışına (Rio Karnavalı’na) gitmesi, operasyon tarihinin ertelenmesine neden oldu. Nisan 2008’de İstanbul ve ilçelerinde eş zamanlı operasyon düzenlendi, 37 şahıs hakkında yasal işlem yapıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler