Türkiye dünyanın en riskli 12. ülkesi

ABD'de yayımlanan "Enerji Güvenliği Endeksleri"ne göre, "en güvenli petrol üreticisi ülke" Kanada, "en az güvenli petrol tüketicisi ülke" ise, ABD. Türkiye, petrol kullanımında en çok risk alan ülkelerin arasında 12. sırada yer aldı.

Yayınlanma: 20.05.2009 - 09:31
Abone Ol google-news

Energy Security News ve Washington Times'in yayını Washington İnsight/ Energy tarafından hazırlanan "Enerji Güvenliği Endeksleri", başlıca 21 petrol üreticisi ülke arasında Kanada'nın en güvenli, Endonezya'nin ise, en güvensiz ülke olduğunu gösterdi.

Başlıca petrol üreticisi ülkelerin, güvenli bir biçimde petrol ihraç etme kabiliyetine göre sıralandığı araştırma ile Kanada, Norveç ve Çin, "en güvenli üretici" ülkeler ilan edildi. Rusya 4. iken dünyanın kanıtlanmış en büyük petrol rezervlerine sahip Suudi Arabistan ise 8., ABD Cezayir ve Libya ile birlikte 11., İran ise 15. oldu.

Enerji Enformasyon İdaresi ve CIA verilerine de dayandığı belirtilen araştırmaya göre, en güvenli üretici ülkeler endeksinin son üç sıralarında ise Irak, Kazakistan ve Endonezya bulunuyor.


"En güvenli tüketici ülkeler"

Bu arada, enerji tüketimi alışkanlıkları açısından en riskli ülkelerin de belirlendiği araştırmaya göre, 21 ülke arasında ABD birinci oldu. ABD'nin en az güvenli tüketici ülke olarak değerlendirilmesinde petrol ihtiyaçlarının çok büyük bir bölümünü ithal etmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Tüketici ülkelerin günde ne kadar petrol ürettiği, rafine ettiği ile ne kadar ve nereden petrol ithal ettiği gibi faktörlerin dikkate alındığı araştırma, en çok risk alan beş tüketici ülke arasında Hollanda, Singapur, Fransa, ve Japonya da bulunduğunu ortaya koydu. Bu arada, Türkiye'nin en az güvenli tüketici ülkelerin endeksinde 12. sırada yer alması dikkat çekti.

Enerji kullanımında 21 ülke arasında en az risk alan ülkenin ise Güney Afrika olduğu belirlenirken bu ülkeyi Tayvan, Avustralya, İngiltere ve Kanada izledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler