Muhalefetten mayın tasarısına engelleme

Muhalefet partileri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren Suriye sınır şeridinin mayınlardan temizlenmesi ve karşılığında 44 yıllığına organik tarım yapmak üzere temizleyen firmaya verilmesine ilişki tasarıya yoğun engelleme yapıyor.

Yayınlanma: 21.05.2009 - 17:07
Abone Ol google-news

Tasarı üzerindeki görüşmeler bugün de tamamlanamazken, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül mayın temizlemenin maliyetiyle ilgili soruya “Maliye Bakanlığı yaklaşık maliyeti belirlemiştir. Ama mevzuata göre, muhammen bedel açıklanamaz” yanıtını verdi.  Milli Savunma Bakanı Gönül, görüşmeler sırasında mayınları ordunun temizleyip temizlemeyeceğine ilişkin soruya şu karşılığı verdi: “Temizleme görevi, 4 Mart 1992’de Bakanlar Kurulu kararıyla Genelkurmaya verildi. Genelkurmay, ciddi bir planlamayla bu işi yapmaya niyetlendi. Piyasa araştırmasına çıkıldı. İlk alınan teçhizat 5 milyon dolar civarındaydı. Siparişe çıkıldı, 5 milyon dolarlık üçlü makinelerin her bir grubu için 14-15 milyon dolar istendi. Bu iş ihaleyle, hizmet alınarak yapılabilir mi diye görüş soruldu. 14 firma teklif  verdi. En alt teklif 530 trilyon, en üst 2.279 trilyon. Bu kadar büyük paraları, bizim bütçemizde bulmak mümkün değildi. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlığa 24 Haziran 2008’de ‘bunu başka kurum yapsın’ diye yazı yazdı. Maliye Bakanlığı görevlendirildi.  Bu işi yapmak üzere Kara Kuvvetlerinin mücadelesini, Aytaç Yalman komutanın verdiği mücadeleyi hatırlıyorum. Ama çok da kolay mesele olmadığı tespit edilerek bugünkü noktaya getirildi.” 

Gönül bir başka soru üzerine de “MGK müzakereleri gizlidir. Genelkurmay’ın bu konudaki görüşleri Başbakanlığa iletilmiştir. Açıklayacak olan da Başbakanlık ya da kendileridir” dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayınların temizlenmesinin öngörüldüğü Suriye sınırındaki arazide, güvenliğin tesisinde bir zafiyetin söz konusu olmayacağını söyledi. Şimşek, “Burada arazi satılmıyor, hizmet alımı söz konusudur” dedi. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu mayınların temizlenmesi işinin Maliye Bakanlığı'nın değil, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’na ait olduğunu söyledi. Aslanoğlu, “Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nı bu göreve sahip çıkmaya davet ediyorum. Mayınları nasıl döşediyseniz, öyle temizleyin” dedi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da, tasarının yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini , düzenlemenin “iptale mahkum” olduğunu söyledi. Okay, “çok önemli bir tasarının görüşüldüğünü, 1 Mart Tezkeresinde olduğu gibi dik bir duruş sergileneceğini umduğunu” sözlerine ekledi.

 

Davutoğlu’nun yerine oy kullanıldı iddiası

Görüşmeler tasarının 4’ncü maddesi üzerinde devam ederken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, gündeme geçilmeden önce, önceki gün tasarının 2’nci maddesinin açık oylamasında, Brüksel’de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yerine oy kullanıldığını kaydetti. Oylama tutanaklarını gösteren Vural, Genel Kurul’da bulunan milletvekillerinin yanı sıra pusulalarla birlikte 189 kabul oyunun tutanaklara geçildiğini anımsttı. Brüksel’de bulunan Davutoğlu’nun, Bakan’ın yerine kimin oy kullandığını sordu. Vural, bu durumun düzeltilmesini istedi. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil ise “Ben o pusulaları okumadım. Arkadaşlar sehven toplama hatası yapmış, bununla ilgili bir değerlendirme yapılacak” dedi.
 

MHP’li vekilden şehitler anısına saygı duruşu

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, tasarıya ilişkin endişelerini gideremediğini belirterek, “TSK’nın alacağını açıkladığı 50 mayın temizleme aletinin nerede kullanılacağının, teklif veren 14 firmadan kaçının İsrail orijinli olduğunun” açıklanması gerektiğini söyledi. Günal, konuşma süresinin son 20 saniyesini “toprağa düşmüş şehit askerler anısına” saygı duruşunda bulunarak bitirdi.

TBMM Başkanvekili Pakdil, konuşma amacıyla süre verildiğini, söz alan milletvekilinin verilen sürede konuşması gerektiğini belirtti. Pakdil’in uyarılarının ardından süresi dolan Günal, saygı duruşunu bitirerek kürsüyü terk etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler