Rice'tan Irak'a anlaşma baskısı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD askerlerinin Irak'taki varlığına ilişkin tartışmalı anlaşma konusunda Bağdat hükümetine baskı yapmak amacıyla dün Irak'a sürpriz bir ziyarette bulundu.

Yayınlanma: 22.08.2008 - 09:09
Abone Ol google-news

Polonyadan önceki gece Adanadaki İncirlik Üssüne giden ve geceyi burada geçiren ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dün Bağdata giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve Irakın ABD askerlerinin Aralık 2008den sonra da Irakta kalabilmesini öngören anlaşmayı imzalamaya çok yakın olduğunu söyledi. Rice, Irak hükümetiyle görüşmelerde olumlu bir ilerleme kaydedildiğini, ancak henüz son noktaya ulaşılmadığını ve Iraktaki ABD askerlerinin yetkileri konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

ABDli ve Iraklı yetkililer önceki gün anlaşma taslağının geçen hafta tamamlandığını ve Irak ile ABD yönetimlerinden onay beklendiğini söylemişlerdi. Adının açıklanmasını istemeyen Iraklı bir yetkili, taslak uyarınca ABD askerlerinin 30 Hazirana kadar Irak kentlerinden, 2011 yılına kadar da ülkeden ayrılacağını ifade etmişti. ABD güçlerinin Birleşmiş Milletlerin tanıdığı son tarih olan aralık ayından sonra da Irakta kalmasını ve varlığını kalıcılaştırmasını öngören anlaşma, 10 aydır süren pazarlıklara rağmen hâlâ imzalanmış değil. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Iraktaki siyasi grupların tepkisini çeken anlaşmanın ülkenin egemenliğine aykırı olduğunu söylemişti. Pazarlıkların, ABDnin çekilme tarihi, Iraktaki asker ve üs sayısı ile ABD askerlerinin Irak yasalarından muaf tutulması başlıklarında tıkandığı gündeme gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler