TBMM Genel Kurulu toplandı

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Bakanlar Kurulunun, Doğu ve Güneydoğu sınır illerinde ''sınır ticaret merkezleri kurulmasını'' içeren kararının olumlu ve doğru olduğunu belirterek, ''Edirne bu kapsama niye alınmadı?'' dedi.

Yayınlanma: 21.05.2009 - 13:04
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığına toplandı. Pakdil, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline söz verdi.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, gündemdışı konuşmasında, 16 Mayıs'ta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına işaret ederek, bu kararla bazı Güneydoğu ve Doğu Anadolu sınır illerinde sınır ticaret merkezleri açılmasının öngörüldüğünü söyledi. Bakanlar Kurulu kararının, bölgede ekonomi ve işsizlik sorunlarına çözüm bulunması amacıyla doğru ve olumlu olduğunu savunan Çakır, ancak bir sınır kenti olan Edirne'nin bu kapsama alınmadığını kaydetti.

''Nedense sanki Edirne bir sınır kenti değil, sanki bütün sorunlarını aşmış gibi ayrımcı bir muameleye tabi tutulmuş'' diyen Çakır, etrafındaki güçlü çekim merkezleri, her geçen yıl azalan nüfusu ve kişi başına düşen milli gelirin azalması nedeniyle Edirne'nin en az Doğu ve Güneydoğu illeri kadar yoksulluk, sefalet ve açlıkla boğuştuğunu anlattı.

Çakır, ''Edirne, böyle bir kararda bulunmayı hak etmiş bir ilimizdir. Edirne'nin, Bakanlar Kurulu kararına alınmaması ekonomik nedenlerle izah edilemez. Edirneliler, 'acaba biz iktidar partisine beklediği kadar oy vermediğimiz için mi böyle oldu?' diye düşünüyor. Onların bu kaygıları giderilmelidir'' diye konuştu.
 


"İşsizlik böyle devam ederse..."

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir de gündemdışı konuşmasında, Gaziantep'in en çok göç alan kent oluğunu belirterek, ''İktidarın bütün şişirme rakamlarına rağmen Gaziantep ekonomik olarak kötü durumdadır. Kentin çevresini saran teşvikli iller, Gaziantep'in gelişmesinin önünü kesmiştir. Göç, işten çıkarmalar, işsizlik rakamlarını iyice belirginleştirmiştir. İşsizlik böyle devam ederse, kentte gelecekte sosyal patlamalar, terör ve asayiş sorunları kaçınılmaz hale gelecektir'' dedi.

Özdemir, bu yılın ilk 3 ayında kentte işten çıkarılanların sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış gösterdiğine işaret ederek, bölgeler arası gelişmişlik farkı yerine, kentler arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

AKP Gümüşhane Milletvekili Yahya Doğan ise Müzeler Haftası nedeniyle yaptığı gündemdışı konuşmada, kültürel mirasın bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılması, sergilenmesi yoluyla gelecek kuşaklara aktarılması görevini üstlenen müzelerin hızlı gelişme gösterdiğini söyledi.

Anadolu'nun zengin kültürel miras nedeniyle Türkiye'deki müzelerin hem nitelik hem de nicelik açısından daha farklı özelliklere sahip olması gerektiğini kaydeden Doğan, önemli müzelerin depolarındaki sanat eserlerinin gün ışığına çıkarılması, personel ihtiyacının giderilmesi, imkansızlıklar nedeniyle kapalı olan müzelerin açılması, ayrıca özel müzeciliğe devlet desteği sağlanmasının önemli oluğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler