"Türk tarafı ilelebet masada kalmayacaktır"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun davetlisi olarak Türkiye'ye gelen KKTC yeni Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs müzakerelerinde önemli konuların yüzde 80'inde uzlaşma sağlanamadığını belirtti. Rumlar ile uzlaşmaya hazır olduklarını, yeni hükümet döneminde müzakerelerin de sürdürüleceğini belirten Özgürgün, "Herkesçe bilinmeli ki Kıbrıs Türk tarafı ilelebet masada kalmaya devam etmeyecektir" uyarısını yaptı.

Yayınlanma: 22.05.2009 - 09:27
Abone Ol google-news

KKTC'de kurulan yeni hükümetin Ankara'ya ilk ziyaretini gerçekleştiren ilk üyesi olan Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmelerin ardından Swiss Otel'de düzenlediği basın toplantısında, "çok yararlı ve verimli" görüşmeler yaptığını, yeni hükümetin, "Geçmiş UBP hükümetlerinde olduğu gibi, Anavatan Türkiye hükümeti ile tam bir uyum ve işbirliği içerisinde çalışma arzusunda olduğu mesajını" aktardığını anlattı.

 

"Eroğlu yakında Türkiye'yi ziyaret edecek"

Başbakan Derviş Eroğlu'nun en kısa zamanda Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacağını da kaydeden Özgürgün, Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkına desteğini bir kez daha yanlarında hissettiğini vurguladı.

Basın toplantısı sırasında özellikle Kıbrıs müzakere süreci üzerinde duran Örgürgün, yeni hükümetin, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından sürdürülen müzakere sürecine beklenen desteği vereceğini vurgularken "Kıbrıs Türk halkı için Anavatan Türkiye'nin garantör haklarının değiştirilmeden ve sulandırılmadan devamı vazgeçilmez" dedi.

Hüseyin Özgürgün, müzakerelerde şimdiye kadar arzu edilen ilerlemenin sağlanmadığını, Rumların süreci çıkmaza sokmayı amaçladığını, sürece ilişkin bir takvime şiddetle karşı çıktığını, Talat tarafından sunulan takvime yanıt vermediğini söyledi.

 

"Üzerinde hiç anlaşma sağlanamayan konular sepeti çok dolu"

Sürecin içeriğine ilişkin soruları yanıtlayan Özgürgün, bu çerçevede, üzerinde hiçbir mutabakat sağlanamayan konular sepetinin "çok dolu" olduğunu, özellikle garantilerin hiç konuşulmadığını, güç paylaşım ve yönetim ile ilgili "ciddi görüş ayrılıkları"nın bulunduğunu söyledi. Özgürgün, esas önemli konular üzerinde henüz bir uzlaşmanın olmadığını vurgularken de konularda "yüzde 80'ında uzlaşma yok" diye konuştu.

Hüseyin Özgürgün, Rumlardan kaynaklanan engellemeleri ve KKTC'nin izolasyonunun devamını ve AB'nin yaklaşımını eleştirdikten sonra şu uyarı yaptı:

"Tüm bu olumsuzluklara rağmen Kıbrıs Türk halkı görüşme masasındadır ve adada süratle bir çözüm bulunması için iyi niyetle müzakere etmeye devam etmektedir. Ancak kalıcı ve adil bir çözüm için karşı tarafın da aynı iyi niyet ve sorumlulukla davranmasını beklemek de en doğal hakkımızdır. Herkesçe bilinmeli ki Kıbrıs Türk tarafı ilelebet masada kalmaya devam etmeyecektir ve alternatifsiz değildir."

KKTC'nin alternatifinin ne olduğu sorulması üzerine Özgürgün "Alternatif Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti ve tanınmasıdır" karşılığını verdi.

 

"Müzakerelerde temsilci istiyoruz"

Mehmet Ali Talat'ın başkanlığındaki sürdürülen müzakerelerde hükümetin bir temsilcisinin olmasını istediklerini belirtirken "Seçimlerde yüzde 44 oyu almış olan bir partinin bir temsilcisi olması gerekiyor" diyen Özgürgün, bu arzusunun Talat'a ilettiklerini ancak henüz bir yanıt gelmediğini de anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler