Üniversitelerin taban puanları düştü

ÖSYM'nin 2008 verilerine göre üniversitelerin taban puanları, bu yıl geçen yıla göre ortalama 1-9 puan arasında düştü. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, taban puanlarının yanı sıra kontenjanlar arttığı için adayların başarı sıralarının da gerilediğini söyledi.

Yayınlanma: 22.08.2008 - 08:46
Abone Ol google-news

ÖSYM'nin 2008 verilerine göre, üniversitelerde birçok bölümde taban puanları 6-9 puan birden düşerken, bazı bölümlerin taban punanları 1-3 puan azaldı.

Başarı sıraları da geriye doğru gitti

ÖSYM Başkanı Yarımağan, adaylar tercih yaparken başarı sıralarının taban puanlarından daha önemli olduğunu vurguladı.

Yarımağan, şunları kaydetti:

"Adaylara, tercih yapmadan önce de başarı sıralarında mutlaka gerilemeler olacağını, buna göre tercih yaparken kendi başarı sıralarının önünden başlayıp biraz geriye doğru gitmelerini söylemiştim. Sonuçlar söylediklerimi doğruluyor. Başarı sıralarına kabaca baktığımızda tüm programların başarı sırasında yani son yerleşen adayın başarı sırasında kontenjanlar artığı için doğal olarak gerileme olduğu görülüyor. Bu gerilemenin bazı programlarda yüzde 10-15 düzeyinde, bazı bölümlerde de yüzde 70-80 düzeyinde olduğu görülüyor. Örneğin geçen yıl 10 bininci adayın girdiği bir programa bu sene 12 bininci 13 bininci aday girebildi. Hatta bazı programlara çok daha gerilerdeki aday da girebildi."

Başarı sırasının tamamen kontenjanlara bağlı gerçekleştiğini ifade eden Yarımağan, "Kontenjanlar bu düzeyde kalırsa başarı sıraları da bu düzeyde kalır. Kontenjanlar artarsa başarı sırası da geriler. Puanlar oynayabiliyor, puanların oynamasında çok faktör var. Örneğin kontenjanlar hiç değişmese bile bazı programların puanları oynayabiliyor onun için puan üzerinden yorum yapmayı pek tercih etmiyoruz" şeklinde konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler