Beşiktaş ve G.Saray 322. randevuda

Turkcell Süper Lig'de 2008-2009 sezonunun son derbisinde ezeli rakipler Beşiktaş ile Galatasaray yarın karşı karşıya gelecek. BJK İnönü Stadı'nda saat 20.00'de başlayacak ve Lig TV'den naklen yayınlanacak maçı kariyerinde ilk kez derbide görev yapacak hakem Mustafa Kamil Abitoğlu yönetecek.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 07:16
Abone Ol google-news

Lig lideri Beşiktaş'ın diğer sonuçlara göre şampiyonluğunu ilan etme olasılığının bulunduğu maçta zirve yarışından haftalar önce kopan Galatasaray ise prestij mücadelesi verecek.

Ezeli rakipler, hazırlıklarını bugün yapacakları basına kapalı antrenmanlarla tamamlayacak.

 

Ezeli rekabet 1924 yılında başladı

Taksim Stadı'nda 22 Ağustos 1924 tarihinde Beşiktaş'ın 2-0 galibiyetiyle başlayan 85 yıllık rekabette, bugüne kadar yapılan 321 maçın 112'sini Galatasaray, 102'sini Beşiktaş kazanırken, 107 karşılaşma da beraberlikle sonuçlandı. Sarı-kırmızılıların toplam 450 golüne, siyah-beyazlılar 426 golle karşılık verdi.

 

İlk golü Beşiktaş'lı Refik Osman Top attı

Beşiktaş ile Galatasaray takımları arasında 321 maçın sığdığı 85 yıllık rekabette ilk golü Beşiktaşlı Refik Osman Top attı.

Siyah-beyazlı takım adına ilk golü atan Refik Osman Top, derbi tarihine geçti.

 

Cimbom'un ilk golünü " Leblebi Mehmet " attı

Galatasaray adına ezeli rekabette ilk golü ise 31 Temmuz 1925'de Taksim Stadı'nda yapılan ve sarı-kırmızılı takımın 6-2 kazandığı rekabetin 2. maçında Mehmet Leblebi kaydetti.

Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki maçlarda son golü ise bu sezonun ilk yarısında Ali Sami Yen Stadı'nda 4-2 biten maçta ''hat-trick'' yapan Galatasaraylı Milan Baros attı.

 

Ligde Galatasaray önde

Beşiktaş ile Galatasaray arasında ligde yapılan 99 karşılaşmada ise genel toplamda olduğu gibi sarı-kırmızılı takımın üstünlüğü bulunuyor.

Ezeli rakipler ligde şimdiye kadar 99 kez karşı karşıya gelirken, Galatasaray 35, Beşiktaş ise 27 kez sahadan galip ayrıldı. Taraflar 37 maçta da eşitliği bozamazken, ''Cim Bom''un 117 golüne, ''Kara Kartallar'' 103 golle karşılık verdi.

Öte yandan, yarınki derbi, ezeli rakipler arasında ligdeki 100. randevu olacak.
Sezonun ilk yarısında Ali Sami Yen Stadı'nda yapılan maçı Galatasaray 4-2 kazanmıştı.

 

Mayıs ayında Galatasaray'ın üstünlüğü göze çarpıyor

Beşiktaş ile Galatasaray takımları arasında mayıs aylarında yapılan maçlarda, sarı-kırmızılılar, ezeli rakibine oranla daha başarılı bir grafik çizdi.

İki ekip arasında yarın yapılacak derbi maç öncesinde, ezeli rakipler mayıs aylarında şimdiye dek 35 kez karşılaşırken, bunların 15'ini Galatasaray, 10'unu ise Beşiktaş kazandı, 10 maç da berabere sonuçlandı.

Mayıs'ta sarı-kırmızılılar Beşiktaş kalesine 59 gol atarken, siyah-beyazlılar ise 48 gol kaydetti.

Ezeli rakipler, mayıs ayında son kez, 7 Mayıs 2006 tarihinde, yarınki derbinin oynanacağı BJK İnönü Stadı'nda karşılaştı ve gülen taraf 2-1'lik skorla Galatasaray oldu.

 

Oynanan son lig maçlarına penaltı golleri damgasını vuruyor

Beşiktaş ile Galatasaray arasında son yıllarda yapılan lig derbilerine penaltı golleri damgasını vuruyor.

Ezeli rakipler arasında ligde yapılan son 10 maçtan 5'inde penaltı golleri sonuçlar üzerinde belirleyici etki yaptı.

Galatasaray, sezonun ilk yarısında Ali Sami Yen Stadı'nda yapılan derbiyi 4-2 kazanırken, sarı-kırmızılı takımın golcüsü Milan Baros, 3 golünden 2'sini penaltıdan kaydetti.

Öte yandan, bu sezon ligde geride kalan 32 hafta sonunda hakemler Galatasaray'ın lehine 5, aleyhine 1, Beşiktaş'ın ise lehine 2, aleyhine de 3 kez penaltı kararı verdi.

 

Beşiktaş bu sezon BJK İnönü Stadı'ndaki 16 maçın 11'ini kazandı

Kendi evinde bu sezon 16 lig maçına çıkan siyah-beyazlılar, 11 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 yenilgi sonrası 36 puan topladı.

BJK İnönü Stadı'nda 27 gol atıp, 11 gol yiyen ''Kara Kartallar'', Ankaraspor'a 3-1, Fenerbahçe'ye 2-1 yenildi, Sivasspor (1-1), Trabzonspor (1-1) ve Bursaspor ile (0-0) berabere kaldı.

İç saha puan cetvelinde 39 puanlı Sivasspor'un ardından, Fenerbahçe ile birlikte ikinci sırayı paylaşan Beşiktaş, kendi evindeki 16 maçtan sadece Bursaspor filelerini havalandıramazken, 9 maçta ise kalesini gole kapattı.

Beşiktaş'ta, Dolmabahçe'deki 27 golü 13 ayrı futbolcu paylaşırken, 5 gol atan Nobre, en golcü isim olarak ön plana çıktı.

 

Galatasaray'ın deplasman golcüsü "Milan Baroş"

Derbi maçta rakip sahada mücadele edecek Galatasaray ise Turkcell Süper Lig'de bu sezon deplasmanda 16 lig maçına çıkarken, 7 kez galip geldi, 6 kez yenildi, 3 kez de berabere kaldı. Rakip sahalarda toplam 21 gol atıp, 19 gol yiyen ''Cim Bom'', 24 puan toplarken, dış saha puan cetvelinde averajla 4. sırada yer alıyor.

Son deplasman maçında ligden düşmesi haftalar önce kesinleşen Hacettepe'ye 2-0 yenilen Galatasaray, 16 rakip saha maçının 7'sini gol yemeden tamamlarken, 6 maçta ise gol yollarında suskun kaldı.

Galatasaray'ın deplasmanlardaki 21 golünü 6 futbolcu paylaşırken, Baros, 10 golle rakip sahalardaki en golcü isim oldu.

 

Beşiktaş'ta 6 Galatasaray'da 4 futbolcu sarı kart sınırında bulunuyor

Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak sezonun son derbisi öncesinde iki takımda toplam 10 futbolcu sarı kart cezası sınırında bulunuyor.

Beşiktaş'ta 6, Galatasaray'da ise 4 futbolcu, derbide sarı kart görmesi durumunda cezalı duruma düşecek ve sezonu bir hafta erken kapatacak.

Beşiktaş'ta Cisse, İbrahim Üzülmez, Tello, Yusuf, Nobre ve Holosko, Galatasaray'da ise Arda, Lincoln, Emre Aşık ve Nonda sarı kart cezası sınırındaki oyuncular.

 

Galatasaray taraftarına 1607 kişilik yer ayrıldı

Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak sezonun son derbi maçı için geniş güvenlik önlemleri alınacak.

BJK İnönü Stadı'nda saat 20.00'de başlayacak derbi için, maç öncesi, sırası ve sonrasında sıkı önlemler uygulanacak.

Galatasaraylı taraftarlara, stat kapasitesinin yüzde 5'lik kontenjanı oranında, eski açık tribünde 1607 kişilik yer ayrıldı. Konuk Galatasaraylı taraftarlar stada toplu organizasyonla gelemeyecek.

 

Çok sayıda akredite başvurusu da geri çevrildi

Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak sezonun son derbisi için Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne (TSYD) 250 medya mensubunun akredite olduğu bildirildi.

BJK İnönü Stadı'ndaki basın tribünün kapasitesi olan 170 kişilik yer tamamen dolarken, bu bölüme yapılan çok sayıda akredite başvurusu da geri çevrilmek zorunda kaldı.
Dev maçta saha içinde ise 80 foto muhabiri görev yapacak.

Diğer yandan, derbi için akredite olanlar arasında 4 de yabancı medya mensubu yer alıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon