Apollon Tapınağı'ndaki kazı çalışmaları

Aydın'ın Didim ilçesinde, Apollon Tapınağı'nın bulunduğu bölge ile kesişen ''kutsal yol'' üzerinde sürdürülen kazı çalışmalarında, antik döneme ait 1500 yıllık mezar ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mezardaki iskelet, incelenmek üzere Didiyma Apollon Tapınağı Kazı Evi'ne getirildi.

Yayınlanma: 22.08.2008 - 09:08
Abone Ol google-news

İskelet üzerinde yapılan ilk incelemelerden sonra, mezarın 20 yaşlarında bir kadına ait olduğunu söyleyen Kazı Başkanı Alman Anreas Furtuöngler, iskeletin kafatasında çatlak ve darp izine rastladıklarını kaydetti.


Furtuöngler, 4 plaka şeklinde tuğla ile yapılmış olan mezarın içinde bulunan seramik parçasının, mezarın antik döneme ait olduğunu doğruladığını bildirdi.


Tapınaktaki restorasyon çalışmaları, 24 kişilik ekiple yaklaşık 2,5 ay sürecek. Çalışmalar bu yıl 'Kutsal yol' olarak bilinen Apollan Tapınağı'na uzanan Didim-Milet arasındaki bölgede yoğunlaştırıldı.

Apollon Tapınağı

Güneş, ışık, müzik ve kehanet tanrısı olan Apollon, kökeni Hititlere kadar giden bir Anadolu tanrısı. Efsaneye göre, Tanrı Apollon bir gün, Didim yöresinde çobanlık yapan Brankhos'a rastlar. Ondan çok hoşlanır ve ona biliciliğin (kehanetin) sırlarını öğretir. Çoban Brankhos, bugün Apollon Tapınağı'nın yerinde bulunan defne ormanı ve su kaynağının yanında, Apollon adına ilk tapınağı kurar. Panormos Limanı'ndan denize açılacak tüccar ve askerlerin fal baktırıp, tanrılara kurbanlar sunduğu Apollon Tapınağı, bugün en bilinen eser olan 'Medusa'nın Başı' ile Didim'le özdeşleşmiş durumda.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler