Mardin'i kuraklık vurdu

Mardin Ovası'nda bu yıl yaşanan kuraklığın 1 milyon 200 bin dekar alandaki hububata yüzde 100 zarar verdiği bildirildi.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 10:40
Abone Ol google-news

Geçen yıl yaşanan kuraklığın büyük zarar verdiği ancak Hükümetin kuraklıktan zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması yönünde yaptığı ''kuraklık desteği'' sayesinde rahatlayan Mardin çiftçisi, bu yıl bahar ayında yeterli yağış düşmediği için ekinlerinin yeniden kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, geçen yıl bölge genelinde yaşanan kuraklığın bu yılda başta Mardin olmak üzere Suriye sınırındaki tarım arazilerinde etkili olduğunu söyledi.

Mart ayından bu yana Mardin Ovasına yağış düşmediğini, bu nedenle hububat ekili alanlarda büyük zarar olduğunu ifade eden Özkan, şöyle dedi:

''Mardin merkez, 6 ilçe ile bağlı 272 köyde 1 milyon 200 bin dekar alanda ekili hububat kuraklıktan zarar gördü. Türkiye genelinde bol yağışın düştüğü bu yıl kuraklıktan olumsuz etkilendik. Kuraklığın bu yılda çok büyük zarar verdiğini söylediğimizde kimse ilk başta bize inanamıyordu. Hasar tespiti için yaptığımız girişimlerin ardından oluşturulan ve içerisinde Bakanlık ile Mardin Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin de yer aldığı komisyonlar arazide inceleme yaptı. Hasar tespit çalışmalarında kuraklığın yüzde 100 zarar verdiği belirlendi. Kuraklıktan 10 bin 600 çiftçimiz etiklenmiştir.''

Özkan, geçen yıl kuraklıktan büyük zarar gören ve güçlükle aldığı borçlarla umudunu bu yıla erteleyen çiftçinin çok üzgün ve çaresiz olduğunu vurgulayarak, ''Çünkü, bankalara ve esnafa büyük borcu var. Ödeyecek tek kuruşları bile yok. İki yıl üst üste kuraklık yaşandığı için afet kapsamına alınmalıyız. Ayrıca çiftçi borçlarının 1 yıllığına faizsiz olarak ertelenmesini, çiftçimize yeniden kredi imkanı sağlanmasını, tohum ve gübre yardımı ile zarar görenlere dekar başına 100 TL yardım yapılmasını istiyoruz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler