Cannes'da perde kapanıyor

62. Cannes Film Festivali, yarın akşam Jan Kounen'nin yarışma dışı gösterilecek "Coco Chanel et Igor Stravinsky" isimli filminin gösterimi ve ödül töreniyle sona erecek.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 11:47
Abone Ol google-news

Festivale sarayında düzenlenecek gala gecesi sonucunda yarışma bölümünde gösterilen 20 filmin içinden ''Altın Palmiye'' ödülünün sahibi belli olacak. Ayrıca en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu ödülleri sahiplerini bulacak.
Yarın akşamki törende, yarışma dışı çeşitli kategorilerde gösterilen 26 filmden birine ise ''Altın Kamera'' ödülü verilecek.

Festival, Pete Docter'in, yarışma dışı gösterilen ''Là-haut" isimli filmle 13 Mayıs'ta başlamıştı.
 

Nuri Bilge Ceyaln jüride

Festivalin bu yılki jüri başkanlığını Fransız oyuncu İsaballe Huppert üstlendi. Jüride bu yıl, dört sinema oyuncusu, üç yönetmen ve bir yazar yer aldı.

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan ile birlikte, İtalyan Asia Argento, Güney Koreli Lee Chang-dong, Amerikalı James Gray, İngiliz Hanif Kureishi, Tayvanlı Shu Qi, Hindistanlı Sharmila Tagore, Amerikalı Robin Wright Penn jüride bulunuyor.

Küresel kriz festivale damga vurdu

Küresel mali kriz, bu yılki Cannes Film Festivaline olan ilgiyi çok olmasa da azalttı.
Geçen yıla oranla sponsor sayısında ve bütçesinde azalma olmamasına rağmen, festivale katılanların sayısının azaldığı görüldü.

Dünyanın dört bir yanından gelen yapımcı, dağıtım şirketi temsilcileri ve sinema meraklılarının, mali kriz yüzünden Cannes'da daha az kaldığı ve daha az harcama yaptığı gözlendi.

Festivalin başlamasıyla birlikte Cannes kentinde otellerde yer bulunması, krizin etkisini gösteren en açık kanıt olarak yorumlandı. Daha önceki yıllarda Cannes kentinde ve civar kasabalardaki otellerin tamamen dolduğunu hatırlatan turizm işletmecileri, kentteki otellerde hala boş oda bulunmasını,krizin etkisi olarak değerlendiriyor. Yine aynı şekilde, kentteki lokanta ve kafeteryaların da geçen yıllara oranla daha sakin olması, krizin etkisine bağlanıyor.

Yapımcı şirketlerin ve ülkelerin kendi sinemalarını tanıtmak için Cannes kentinde verdikleri görkemli davetlerin de sayısı önemli ölçüde düştü. Davet veren kişi ve kurumların, önceki yıllara oranla daha mütevazi ve ölçülü harcama yaptığı görüldü.
 

Dünya sinema pazarı

Festival çerçevesinde kurulan film pazarında, dünyanın dört bir yanından çok sayıda film görücüye çıktı.

Filmlerin daha iyi tanıtılıp pazarlanması için bu yıl festival alanında 14 bin metre kare yer ayrıldı. Pazara sunulan filmlerin oluşturduğu cironun bir milyar avroyu geçeceği tahmin ediliyor.

Festival sırasında, 12 günde 32 sinema salonunda sinema sanayisi alıcıları için 1004 film gösterildi. Festivalde, yurt dışına pazarlanması için getirilen filmlerin sayısınınsa 5 bini geçtiği bildiriliyor.

Yaklaşık 4 bin gazetecinin kayıt yaptırdığı festivale, dünyanın dört bir yanından gelen sinema sanayisi temsilcileri ve sinema hayranlarının sayısının 40 bini geçtiği tahmin ediliyor.

 

Festivalde yarışan filmler

Festivalde bu yıl 20 film "Altın Palmiye" için yarıştı. Cannes Film Festivalinde "Altın Palmiye" ödülünü geçen yıl Fransız Laurent Cantet'in yönetmenliğini yaptığı "Entre les murs" filmi kazanmıştı. Bu yıl ödül için yarışacak yönetmen ve filmleri şunlar:

Alain Resnais "Les herbes folles"
Jacques Audiard "Un Prophète"
Xavier Giannoli "A l'origine"
Gaspar Noe "Soudain le vide"
Quentin Tarantino "Inglorious basterds"
Ken Loach "Looking for Eric"
Lars von Trier "Antichrist"
Michael Haneke "Le ruban blanc"
Pedro Almodovar "Les Etreintes brisées"
Isabel Coixet "Map of the sounds of Tokyo"
Marco Bellocchio "Vincere"
Jane Campion "Bright Star"
Andrea Arnold "Fish tank"
Johnnie To "Vengeance"
Lou Ye "Spring Fever"
Philippin Brillante Mendoza ''Kinatay''
Park Chan-wook ''Bak-Jwi''
Ang Lee,"Taking Woodstock''
Tsai Ming-Liang ''Visage''
Elia Suleiman "The time that remains"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler