Costa Luminosa İzmir'de

Avrupa'nın en büyük gemi seyahat şirketlerinden İtalyan Costa Crociere Grubunun yeni yolcu gemisi ''Costa Luminosa'' İzmir Limanı'na demirledi.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 12:34
Abone Ol google-news

Costa Crociere Başkanı Pier Luigi Foschi, ''Costa Luminosa''nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl 14 gemiyle 1 milyon 200 bin yolcuya hizmet verdiklerini anlattı.

Yolcu taşıma hedeflerinin, 2010 yılında 1 milyon 500 bin kişi olduğunu ifade eden Foschi, ''Avrupa'da hiçbir gemi şirketi 1 milyonun üzerinde yolcu taşıyamadı. Bunu başarmanın gururunu yaşıyoruz'' dedi.

Şirket olarak, dünyanın 250 farklı varış noktasına seyahat düzenlediklerini vurgulayan Foschi, şöyle konuştu:
''100 farklı güzergahı takip ederek, 50 limana seyahat düzenliyoruz. Costa Luminosa filomuza 30 Nisanda katılan en yeni gemimiz. 29 Mayısta yeni bir gemi olan Costa Pacifica da denize indirilecek. Costa Crociere, İtalya'da, Avrupa'da ve dünyada mükemmelliği temsil eder. Yeni gemimiz Costa Luminosa da bu vizyonun bir parçası. 92 bin 600 tonluk Costa Luminosa, 2 bin 826 yolcu kapasitesine sahip. 240 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde olan gemi, dünyanın en güzel gemisi olarak tanımlanabilir. Mühendislik açısından her şeyin en yeni ve modern olanı kullanıldı. Ayrıca Costa Luminosa, 280 önemli sanat eserinin sergilendiği bir yüzen müze özelliği taşıyor. Costa Luminosa, mükemmel tatil yapmayı hayal edenler için tasarlanan bir gemi.''

Costa Crociere'nin, 2004'de İzmir'e gelen ilk ve en güçlü seyahat şirketi olduğunu belirten Foschi, ''Güzel İzmir'in ekonomisi ve turizmine katkıda bulunarak, diğer seyahat şirketlerini İzmir'e çekmenin gururunu taşıyoruz'' dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise 5 yıl öncesine kadar kruvaziyer turizmine Türkiye'de gereken ilginin gösterilmediğini belirtti.
Deniz turizminde Türkiye'deki potansiyeli gören Foschi'nin İzmir'e gelen ilk kruvaziyerin sahibi olduğunu anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:
''Gelinen noktada, İzmir'in yakaladığı başarıyı Foschi'ye borçluyuz. Gemilerin memnuniyet oranı yüzde 90. İzmir esnafı gemi turizminden yüzde yüz memnun. İzmir Limanı'na demirleyen kruvaziyerlerle yolculuk yapan turistlere yönelik anket düzenledik. İzmir'i 'güzel, hoş, ilginç ve fantastik' kelimeleriyle tanımladıklarını gördük. Çalışmalar sürecektir ancak mevcut limanla gelişme sağlanamaz. Akdeniz'in en güzel kruvaziyer limanlarından birini İzmir'e yapmak zorundayız. Bu konuda 2 yıldır aralıksız çalışıyoruz. Foschi de yatırım yapacağını dile getiriyor. İZTO tarafından hazırlanan proje kapsamında, İzmir'de kruvaziyer turizmini başlatan kişi olan Foschi'nin portresi yer alacak.''

İtalya'nın İzmir Konsolosu Simon Carta da İzmir'in, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Costa Crociere Başkanı Foschi, İzmir Limanı'nın yenilenmesine yönelik projelerin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Önümüzdeki yıllarda, yolcu gemilerinin İzmir'e taleplerinin artacağına dikkati çeken Foschi, ''Limanın biran önce tamamlanması gerekiyor. Finansına ilişkin payıma düşeni yapmaya hazırım'' diye konuştu.

İZTO Başkanı Demirtaş ise kruvaziyer limanının yapılacağı bölgeye ilişkin bir soru üzerine, şu yanıtı verdi:
''Projede, bölge olarak Üçkuyular belirlenmişti. Trafiğin düzenlenmesine ilişkin çalışmalar tamamlandı. Çevre ile denizin etkilenmesine ilişkin raporlar hazırlanıyor. İlk proje tamamlandı. Mayıs sonunda tüm çalışmalar bittikten sonra sivil toplum kuruluşları ve belediye ile paylaşılacak. Kağıt üzerinde çalışmalar son noktaya geldi. Yıl sonu ya da yeni yıl başında ihale aşamasına gelinebilir. Çalışmalar tamamlandığında, İzmir, Akdeniz'in önemli kruvaziyer merkezlerinden biri haline gelecek.''

Toplantının sonunda, Pier Luigi Foschi, İZTO Başkanı Demirtaş, İtalya'nın İzmir Konsolosu Carta ile beraberindekiler Costa Luminosa'yı gezdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler