Akdağ: KKKA vakalarında azalma var

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakalarında bu yıl ciddi azalma olacağını düşündüklerini belirtti. Akdağ, "''Ciddi çalışmalar yaptık. Bilim adamlarımızla bir taraftan koruyucu, bir taraftan tedavi edici çalışmalar yaptık" dedi.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 13:05
Abone Ol google-news

Sakarya'nın Akyazı ilçesi Devlet Hastanesinin açılışı için ilçeye gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı. KKKA hastalığı vakalarındaki son durumun sorulması üzerine Bakan Akdağ, bakanlık ve hükümet olarak hastalığın önlenmesi yönünde ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Hastalığın teşhisinin Türkiye'de 2003 yılında konulduğuna dikkati çeken Akdağ, şöyle konuştu: ''Ciddi çalışmalar yaptık. Bilim adamlarımızla bir taraftan koruyucu, bir taraftan tedavi edici çalışmalar yaptık. Hem hastalığı zamanında ve erken yakalama imkanımız doğdu hem de vatandaşımızın kendisini koruma hakkındaki bilgisi arttı. Bu hastalık daha çok orta Anadolu'nun kuzeyinde görülüyor. Buralarda bulunan keneler daha çok hastalığa neden oluyor. Başka bölgelerde de tek tek görülüyor ama bin 200 köyümüzde tabiri caizse göğüs göğüse çalışma yapıyoruz. Vatandaşlarımızı sağlık çalışanlarımızla eğittik. 96 bin haneden vatandaşlarımıza bilgilendirme yapıldı. Bu yıl vaka sayılarında ciddi azalma olacağını düşünüyoruz. İçinde bulunduğumuz ay bize bunu gösteriyor. Bir önceki ve ondan önceki yılların mayıs ayı verilerine göre hem sayılarda azalma oldu hem de hastalanan vatandaşlarımızdan hayatını kaybedenlerin sayısı azaldı.''

Geçmiş vakalara bakıldığında KKKA hastalığına yakalananların yüzde 5'inin hayatını kaybettiğini belirten Bakan Akdağ, ''Bu rakam diğer ülkelerde yüzde 20'ye kadar çıkıyor. Bu rakam hastalıkla nasıl etkin mücadele ettiğimizi gösteriyor. Bu yıl ümit ediyorum ki hem hastalığa yakalanan vatandaşlarımızda azalma olacak hem de her şeye rağmen hastalığa yakalanmış vatandaşlarımızın ölüm oranı azalacak. Yüzde 5'ten bunu kaça indirebiliriz diye büyük gayret içindeyiz'' diye konuştu.

Akdağ, bir soru üzerine, Türkiye'de şu anda domuz gribine yakalanan kimse bulunmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler