Horst Köhler 2. kez cumhurbaşkanı seçildi

Almanya'da bugün 13. kez yapılan cumhurbaşkanı seçimini Cumhurbaşkanı Horst Köhler tekrar kazandı. Seçimde federal mecliste bulunan 5 Türk kökenli milletvekili, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve 8 Türk kökenli delege de oy kullandı.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 13:40
Abone Ol google-news

Alman federal meclisinde (Bundestag) yapılan cumhurbaşkanı seçiminde Horst Köhler, birinci turda delegelerden 613 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) cumhurbaşkanı adayı Gesine Schwan 503, Sol Parti'nin adayı Peter Sodann da 91 oy aldı. Federal mecliste temsil edilmeyen aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) ile Alman Halk Birliği (DVU) adlı partilerin aday gösterdiği Frank Rennicke, 4 oy aldı.

Aşırı sağcı partiler, adaylarını daha iyi tanıtabilmek amacıyla mecliste adayların konuşmasını talep etmişlerdi. Federal mecliste temsil edilen tüm siyasi partilerin bu talebe karşı ortaklaşa sundukları bir önergeyle cumhurbaşkanı adaylarının konuşma yapmaları önlendi.

Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı, Bundestag'ın 612 milletvekiliyle, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) tarafından belirlenen toplam 612 kişinin bir araya gelerek oluşturduğu 1224 üyeli ''Bundesversammlung'' adı verilen kurul tarafından seçildi, ancak bir delege seçime katılmadı.

Seçimlerde 1223 delege oy kullanırken, 2 oy geçersiz sayıldı. 10 delege de çekimser oy kullandı. Sadece cumhurbaşkanını seçmek amacıyla oluşturulan ''Bundesversammlung'' üyeleri, alfabetik sıraya göre isimlerinin okunmasından sonra oy verdiler.

Oy verme işleminden sonra oturuma yaklaşık 1 saat ara verildi. Köhler, daha sonra seçim sonucunu öğrenmek için meclise gelişinde binanın dışında meclis başkanı Norbert Lammert tarafından karşılandı.

Seçim sonucu Lammert tarafından mecliste okunurken, Köhler de eşiyle birlikte seçim oturumunu onur locasından izledi. Seçimi mecliste Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet de izledi.

Köhler, mecliste yaptığı teşekkür konuşmasında, seçimin ciddi bir krizin yaşandığı dönemde yapıldığına işaret ederek, ''Yapacak çok işimiz var. Ancak bunun üstesinden geleceğiz'' dedi.

Almanya'nın güçlü bir ülke olduğunu ve bu gücün bilinciyle toplum için çaba harcamaya devam edeceklerini ifade eden Köhler, ''Uyum alanında da başarılı olmak zorundayız'' diye konuştu.

Seçimde federal mecliste bulunan 5 Türk kökenli milletvekili, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve 8 Türk kökenli delege de oy kullandı.

Yeşiller Partisi adına Özdemir'in yanı sıra Feridun Zaimoğlu, Havva Keskin ve Dilek Kılınç ile federal meclis üyesi Ekin Deligöz, SPD adına Bülent Uzuner, Derya Ovalı, Tayfun Keltek ve Kader Karabulut ile federal meclis üyesi Lale Akgün, Sol Parti adına federal meclis üyeleri Hakkı Keskin, Sevim Dağdelen, Hüseyin Kenan Aydın, CDU adına da Hamburg eyalet meclisi üyesi Aygül Özkan oy verdiler.

Aygül Özkan, Köhler'in iyi bir cumhurbaşkanı olduğunu ve halkı kucakladığını belirterek, ''Anketlerde de Köhler'in seçilmesi isteniyordu. Kendisinin CDU tarafından önerilmiş olması iyi bir sinyaldir'' dedi.

Tayfun Keltek, önemli olanın, seçilecek cumhurbaşkanının herkesin cumhurbaşkanı olması olduğunu ifade ederek, eski cumhurbaşkanı Johannes Rau'nun buna iyi bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Bülent Uzuner de, 1224 delege arasında Türk kökenli delegelerin de olmasının, kendilerine verilen önemi gösterdiğini belirterek, bunun aynı zamanda uyumun başarılı olduğunun da bir örneği olduğunu ifade etti. Seçimi mecliste eski cumhurbaşkanları Roman Herzog, Richard von Weizsaecker ve Walter Scheel de izledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi mecliste Alman Milli Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.
Almanya'da bugüne kadar Köhler ile birlikte toplam 9 cumhurbaşkanı görev yaptı. Federal Almanya Cumhuriyeti'nde bugüne kadar Theodor Heuss 1949-1959, Heinrich Lübke 1959-1969, Gustav Heinemann 1969-1974, Walter Scheel 1974-1979, Karl Carstens 1979-1984, Richard von Weizsaecker 1984-1994, Roman Herzog 1994-1999, Johannes Rau 1999-2004 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştu.

Köhler de 2004 yılından bugüne kadar 5 yıllık bir dönem için cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler