"Gemi sanayisinde lider olacağız"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin gemi inşa sanayisi alanında lider ülke olmaya karar verdiğini ve bu yolda hız kesmeden devam edeceğini söyledi.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 13:58
Abone Ol google-news

Bakan Yıldırım, Altınova Tersane Girişimcileri bünyesinde faaliyet gösteren Cemre ve Özata tersanelerinde düzenlenen gemi denize indirme törenlerine katılmak üzere Yalova'nın Altınova ilçesine geldi.

İlk olarak Cemre Tersanesi'nin Norveç'li Hayvard Group adına yaptığı ''Havila Jupiter'' adlı platform destek ve sismik araştırma gemisinin denize indirme törenine katılan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gemi inşa sanayisinde sipariş bakımından 223. sıradan 5. sıraya yükseldiğini belirtti.

Bu başarıyı devam ettirmeye kararlı olduklarını ifade eden Yıldırım, ''Hiç kimse merak etmesin. 2008 yılında 200'ün üzerinde sipariş aldık. Hala 200'ün üzerinde siparişimiz var. Türkiye lider bir gemi inşa sanayi ülkesi olmaya karar vermiştir. Bu yolda da hız kesmeden, yolundan sapmadan devam edecektir'' dedi.

Bakan Yıldırım, gemi yan sanayisi için organize sanayi bölgesi kurulma çalışmalarının devam ettiğini, konunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda onaylanmasıyla faaliyete geçeceğini söyledi.

Törene Hayvard Group Yönetim Kurulu Başkanı Per Seavik ile şirketin Üst yöneticisi (CEO) Johan Bakke de katıldı.

Bakan Yıldırım ve projenin yapımında emeği geçenlere plaket verilmesinin ardından Hayvard Group CEO'su Johan Bakke ile Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek, ''Havila Jupiter''in kurdelesini küçük bir baltayla keserek gemiyi denize indirdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım daha sonra da Özata Tersanesi'nde, Furtrans Denizcilik adına yaptırılan ''FT Sturla'' adlı 7800 DWT'lik kimyasal tankerin denize indirilme törenine katıldı.

Furtrans Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ürkmez de, gemi inşa sektörünün hükümetin vereceği can suyunu beklediğini belirterek, ''Gemi su alıyor'' dedi.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ise krizi en ağır hasarla geçirecek sektörün kendileri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Sektörümüz hızla eriyor. Tabii ki gelecek çok iyi olacak. Ama hangi gelecek? Yakın gelecek mi? Uzak gelecek mi? Türkiye çok güçlü bir devlet. Türkiye bu krizi en az hasarla atlatacak ülkelerden bir tanesi. Ama hangi sektörler ayakta kalacak, hangi sektörler az hasarla atlatacak diye baktığımızda en ağır hasarı alacak sektörlerin başında hatta birinci sırada gemi inşa ve taşımacılık sektörü geliyor. Diğer sektörlerde yüzde 20, yüzde 10 etkileşim olurken gemicilik sektöründe yüzde 98 etkileşim yaşanıyor. Sayın bakanım endişeye gerek yok dedi. Ama sayın bakanım o kadar endişeliyiz ki. Gerçekleri konuşmak gerekirse, bu ülke gemi inşa sektöründe son 5-6 yılda kat etmiş olduğu yolu buzun erimesi gibi hızla aşağıya kat ediyor. Bu yıl gemi teslim adedi görünürde 93, 2010 yılı için 47, 2011 yılı 30, 2012 yılı 0, 2013 yılı 0'dır.''


Global bir kriz yaşıyoruz. Bu krizin ülkemize de etkileri şüphesiz var

Sektör temsilcilerinin ardından kürsüye gelen Bakan Yıldırım, hükümetin gerekli önlemleri aldığını ve 2 hafta önce tersanecilerle sorunları görüştüklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Global bir kriz yaşıyoruz. Bu krizin ülkemize de etkileri şüphesiz var. Deniz ticaretimize ve gemi inşa sektörümüze etkisi var. Bunun hepimiz farkındayız. Bunun hükümette farkında, sektör de farkında. Ama bu krizin en az hasarla atlatılması için de baştan beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu sektörle birlikte yapıyoruz. Hükümet olarak bakanlık olarak bunu yapmanın gayreti içerisindeyiz. Onun için krize ilgisiz kalındığı, hiçbir şey yapılmadığı gibi bir algılamayı asla ve asla kabul etmemiz mümkün değildir. Sizlerle 2 hafta önce Başbakanımızın başkanlığında toplantı yaptık. Ekonomiden Sorumlu Bakan, Maliye Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı ve benim katıldığım bir toplantı gerçekleştirdik. Orada bütün sorunları teker teker anlattınız. Bunların notları alındı ve çalışmalarda başladı. Geçmiş yıllara ait teşvik sorununuz vardı. Bu ele alındı şimdi bunun çözümü için düğmeye basıldı. Maliye ile Hazine birlikte çalışıyor.

İkinci sorun neydi? Sektörde sürdürülebilir inşaatın kalkınmanın devamı için kredi mekanizmasının çalıştırılması, garanti fonlarının işletilmesi. Daha geçtiğimiz pazartesi günü hazinenin kredi garanti fonu kurması için kanun teklifini imzaladık, meclise de gönderdik. İşte sizin çözümünüz burada. Bir şey yapılmıyor gibi bir algılamayı burada asla kabul etmem mümkün değil. Hazine kuracağı garanti fonuyla, bankalarla, TOBB'la beraber gerekli kredi mekanizmasını oluşturacak ve sektörümüze, diğer sektörlere gerekli desteği verecek.''

Konuşmaların ardından FT Sturla'nın kurdelesi Bakan Yıldırım ve Furtrans Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ürkmez'in kızı Ebru Ürkmez tarafından kesildi.

Özel olarak balon yöntemiyle denize indirilecek geminin suya indirme işlemi esnasında aksaklık yaşandı. Bakan Yıldırım, bu yüzden geminin suya indirilişini beklemeden helikopterle Yalova'dan ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler