Rusya, modüllerini kurtarmak istiyor

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) görev süresini tamamladığında kendine ait modülleri ayırıp yeniden kullanmayı planlıyor.

Yayınlanma: 23.05.2009 - 14:13
Abone Ol google-news

Rusya,UUİ'nin ortakları projeyi 2015 sonrasında sürdürmek konusunda iyimser görünürken, çok sayıda uzman UUİ'nin büyük bölümünün 2020 civarında hurdaya çıkacağı konusunda hemfikir.

Ancak Rusya, İstasyon'daki Rus modüllerini muhafaza ederek, yörüngede yeni bir istasyonun çekirdeğini oluşturmayı ve bunu gelecekte Ay, Mars ve daha uzağa yapılacak seyahatler için liman ve montaj yeri olarak kullanmayı düşünüyor.

Bu planı hayata geçirmek amacıyla Rusya'nın ana UUİ yüklenicisi RKK Energia şimdiden geleceğin Rus istasyonunun ilk nüvesinin kapasitesini iki kat arttıracak yeni bir modül geliştirmeye başladı.

NASA ve Avrupalı uzay yetkililerinin aksine Rus mühendisleri modüllerinin yörüngede 20 yıl geçirdikten sonra yeni bir istasyonun nüvesini oluşturmak için yeterince iyi durumda olacağına güvenleri tam görünüyor.

Modüle doğrudan bir gök taşı çarpması tehlikesinin dışında başka önemli bir sorun olmayacağını düşünen Rus uzay kurumu yöneticileri, eski modüllerini fazladan bir 20 hatta 30 yıl daha kullanabileceklerini belirtiyorlar.

ABD, şu anki planlara göre, UUİ'deki katılımına 2015'te son verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler