"Kene, domuz gribinden tehlikeli"

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz geniş bir araştırmacı kitlesi ile aşı projesi hazırladıklarını ancak projenin sunulduğu TUBİTAK'tan bazı hakemlerin bunu reddettiğini öne sürdü.

Yayınlanma: 24.05.2009 - 07:54
Abone Ol google-news

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan, Türkiyede veteriner hekimlik teşkilatının çökertildiğini ve örgütlü mücadelenin yeteri kadar yapılamaması nedeniyle hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıkları arttırdığını söyledi. Piknik sezonunun gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına (KKKAH) karşı yurttaşların dikkatli olması gerektiğini, bunun domuz gribinden de tehlikeli olduğunu vurgulayan Alkan KKKAdan bugüne kadar 200 kişi öldü. Maalesef birkaç yıldan beri hükümet, KKKA ile mücadelede park, orman, tarla gibi alanları ilaçlamaya başladı. İlaçlarla tüm keneler öldürülemez, bu ekolojik dengeye de zarar verirdedi.

TVHB Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile Türkiyedeki 48 bölge veteriner hekimler oda başkanları, Veteriner Hekimler Derneği, Türk Veteriner Hekimler Birliği Vakfı üyeleri Talimhane’deki Lemartin Otelde bir basın toplantısı düzenlediler. Özellikle son 3-4 yıldır Türkiyede zoonoz hastalıklarda artışların yaşandığını belirten Alkan bir basın mensubunun Son yıllarda görülen zoonoz hastalıkların laboratuvar ürünü olup olmaması yönündeki iddialar bulunuyor, ne diyorsunuz yönündeki sorusuna Alkan, Ben o kanaatte değilim, belki laboratuvarda virüs kaçabilir ama insanoğlunun kendi soyunu yok etmesini doğru bulmuyorumyanıtını verdi. Alkan, özetle şunları söyledi:

KKKAH belki de dünyanın en büyük enfeksiyonlarından biridir. İlaçlamayla tüm keneleri yok edemezsiniz, ekolojik dengeyi bozar, doğaya faydası olan böcekleri de yok edersiniz, halk sağlığı ciddi tehdit altına girmesi anlamına gelir. Kene ile mücadele tüm meslek gruplarının disipliner çalışması ile mümkündür. Yoksul halk ölüyor, villalarındaki insanlar tehdit altında değil.

 

‘Aşı projesini engellediler’

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz ise zoonoz hastalıkların yüzde 37sinin genetik değişime uğrayan RNAlı virüslerden kaynaklandığını, bunun da dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan kuş ve domuz gribi, KKKAH gibi hastalıklara neden olduğunu söyledi. Yılmaz, KKKAH ile ilgili geçen yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Müdürlüğü yürütücülüğünde, İÜ ve Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Pendik, Bornova ve Etlik Enstitülerinin de içinde bulunduğu geniş bir araştırmacı kitlesi ile bir aşı projesi hazırladıklarını ancak projenin sunulduğu TÜBİTAKtan bazı hakemlerin bunu reddettiğini öne sürdü. Yılmaz Hakemlerden ikisi bize hakaret edercesine konuştular ve projemizi reddettiler. Aşı ile KKKAHye neden olan virüsün geni çıkarılacaktı. Proje neden reddedildi anlam veremiyorum dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler