Hizbullah Hariri suikastine karıştı mı?

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 2005 yılında öldürüldüğü suikastın arkasında Hizbullah'ın bulunabileceğine ilişkin iddiaların ortaya atılmasından sonra, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah için uluslararası tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

Yayınlanma: 24.05.2009 - 10:42
Abone Ol google-news

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, kabine toplantısında yaptığı konuşmada, Hariri'nin öldürülmesine Nasrallah'ın karıştığı yolundaki haberin uluslararası toplum için bir uyarı olması gerektiğini belirterek, "Nasrallah için uluslararası tutuklama emri çıkarılmalı ve yargı önüne getirilmelidir" dedi.

Alman haftalık Der Spiegel dergisi, dün çıkan sayısında, Hariri suikastının perde arkasında Hizbullah örgütü lideri Hasan Nasrallah'ın bulunabileceğini iddia etmişti.

Lübnan'daki Hizbullah örgütü ise derginin iddialarını yalanladı. Kuveyt gazetesi El Anbaa'ya konuşan örgüt kaynakları, "aptalca ve tamamen uydurma" olarak niteledikleri bu iddiaların amacının, Lübnan'da yaklaşan seçimlerin sonuçlarını etkilemek olduğu değerlendirmesinde bulundular.

Hizbullah'ın televizyonu El-Manar'da bu sabah yayımlanan açıklamada da Hizbullah, BM destekli uluslararası mahkemeden, bu tür uydurmalara karşı önlemler alınmasını istedi. Açıklamada, Der Spiegel'in haberinin 7 Haziran'da yapılacak parlamento seçimleri öncesinde, Hizbullah'ın imajını karalamaya yönelik olduğu ifade edildi.

Der Spiegel, BM destekli uluslararası mahkemenin, cinayetle ilgili soruşturmasında, Hariri dahil 23 kişiyi öldüren bombanın Hizbullah ile bağlantılı olduğunu gösteren önemli kanıtlar bulduğunu yazdı. Dergi, ismini vermediği, ancak mahkemeye yakın kaynaklara dayanarak, olayın Hariri'nin öldürüldüğü Beyrut çevresindeki alanda teknolojinin desteğiyle cep telefonu listelerinin dikkatle incelenmesi sayesinde çözüldüğünü belirtti.

Habere göre, saldırının gerçekleştirilmesinde kullanılan altı cep telefonunun numaraları, saldırıdan hemen sonra hizmet dışı kaldı. Dergiye konuşan kaynak, bu telefonların saldırıyı yapan Hizbullah timi tarafından kullanıldığını öne sürdü.

Der Spiegel'e konuşan kaynağa göre, söz konusu ağ, olaya karışanlardan birinin kız arkadaşını söz konusu telefonlardan biriyle araması sonucu ortaya çıktı.

Haberde, soruşturmayı yürütenlerin Hizbullah militanlarından Hacı Salim'in Hariri suikastının elebaşı olduğuna inandıkları belirtilirken, Salim'in örgütün lideri Şeyh Hasan Nasrallah'a doğrudan bilgi verdiği iddialarına da yer verildi.

Bu arada, Hizbullah ile saldırı mahallinde bulunan patlayıcılar arasında bağlar bulunduğu da öne sürüldü.

ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesi ise suikasta karıştığı söylenen tüm Hizbullah eylemcilerinin ölü ya da kayıp olduğunu öne sürdü. Cep telefonları bağlantısını soruşturan Lübnanlı bir polis yetkilisinin öldürüldüğüne; ayrıca Hizbullah'ın "özel kuvvetler birimi"nin yöneticisi İmad Mugniye'nin de geçen yıl öldürüldüğüne dikkat çekilerek, bu ölümlerin iddiaları doğrular nitelikte olduğu görüşü dile getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler