Belçika, DHKP-C üyelerini tekrar yargılıyor

Brüksel Temyiz Mahkemesi, geçen yıl başında serbest bırakılan terör örgütü DHKP-C üyelerinin yeniden yargılanması sürecini yarın somut olarak başlatıyor. Temyiz Mahkemesi, ocak ayındaki ilk oturumunda, sanık avukatlarının yaklaşımlarını dinlemiş ve bu avukatlara zaman tanıma kararı vermişti. Hakim Antoon Boyens, oturumların 25 Mayıs'ta tekrar başlatılacağını ve aralıksız sürdürüleceğini açıklamıştı.

Yayınlanma: 24.05.2009 - 10:42
Abone Ol google-news

Belçika basını ve hukuk çevreleri, duruşmalar öncesinde, "Belçika tarihinin en karmaşık adli dosyasının bir kere daha gündeme yerleştiğini" ifade ediyor.

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da, Belçika'da, Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı. Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alınmış, ardından firar etmişti.

Fehriye Erdal ve terör örgütünün geçen yıl ölen başı Dursun Karataş ile Musa Asoğlu, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı, Şükriye Akar Özordulu gibi, çoğunluğu firarda olan sanıkların yıllarca "Belçika usulü" yargılanmaları büyük "adli skandalları" beraberinde getirdi.
Teröristleri Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar'a 4'er yıl hapis cezası verdi.

Gent Temyiz Mahkemesi, 7 Kasım 2006'da bu cezaları onadı. Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu var sayılan ve karardan 2 gün önce "izini kaybettiren" Fehriye Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyordu.

Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırdı, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er avro para cezasına çarptırdı.
Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirdi ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırdı.

Bu kararlar üzerine Yargıtay'a başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında, sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyordu.

Belçika'da bazıları 1999 yılında suçüstü yakalanan örgüt üyeleri hakkında verilen kararların tümü, 2007'de Yargıtay tarafından bir tek gerekçeyle bozuldu. Yargıtay kararının ardından tutuklu ve hükümlü teröristlerin tümü serbest bırakıldı, firardakiler hakkındaki kararlar da "adli bir hata yapıldığı" gerekçesiyle iptal edildi. Bu "hata" ise Termondo Mahkemesi Yargıcı Freddy Troch'un, Bruges Ceza Mahkemesi başkanlığına atanması olarak ortaya çıktı. Yargıtay kararında, daha önce Türk asıllı teröristleri yargılayan ve sert kararlar vermesiyle tanınan bu yargıcın Bruges'e atanmasını "tarafsızlığın yitirilmesi" olarak değerlendirildi. Yargıtay, sanıklar hakkında verilen kararlara yönelik hiçbir eleştiri ve itirazda bulunmadı ancak tüm kararları iptal etti.

Belçika'nın Anvers Temyiz Mahkemesi, Yargıtay'ı izleyerek, 7 Şubat 2008 tarihli kararında, terör örgütü DHKP-C üyesi sanıkları tamamen serbest bırakırken, bu kişilerin ve bağlı bulundukları örgütün Belçika dışındaki eylemlerini dikkate almayı da reddetti.

Anvers Temyiz Mahkemesi, gıyaben yargılanan terör örgütünün başı Dursun Karataş ile Zerrin Sarı, Şükriye Akar ve Bahar Kimyongür'ü beraat ettirdi.

Firarda bulunan terörist Fehriye Erdal 2 yıl tecilli hapis ve bin 230 avro para, Musa Asoğlu 3 yıl tecilli hapis ve bin 230 avro para, Kaya Saz da 21 ay tecilli hapis ve bin 230 avro para cezasına çarptırıldı.

Anvers Mahkemesi, daha önceki kararların aksine, DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelemeyi de reddetti. Cezaya çarptırılan sanıklara yönelik ithamlar arasında, sadece silah ve sahte belge bulundurmakla kullanmak yer aldı.

Mahkemenin gerekçeli kararında, savcılığın, DHKP-C'nin bir terör örgütü, sanıklarınsa terör örgütü üyesi olduklarını, bir çete veya suç örgütünün söz konusu olduğunu somut verilerle kanıtlayamadığı ifade edildi. Kararda, "müdahil taraf olan Türk Devletinin iddia ve kanıtlarının yetersiz bulunduğu" yer aldı.

Bundan sonraki aşamada, Federal Savcılığın itirazı üzerine Anvers Temyiz Mahkemesi'nin bu kararını bozarak, DHKP-C'yi "terör örgütü, suç örgütü ve çete" olarak niteleyen Yargıtay, terör örgütünün ve üyelerinin Belçika dışında işlediği suçlardan da bu ülkede yargılanabileceğini de belirtti.

Yargıtay, sanıkların tekrar yargılanmasını Brüksel Temyiz Mahkemesi'ne bıraktı ve bugüne kadar alınan kararlar geçerliğini yitirdiği için sanıkların daha farklı cezalara çarptırılabileceği belirtildi.

Brüksel Temyiz Mahkemesinde yarın başlayacak ve aralıksız sürecek olan yargılamada Musa Asoğlu, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Fehriye Erdal, Sükriye Akar ve Zerrin Sarı ile birlikte, geçen yıl ölen Dursun Karataş da sanık olarak gösteriliyor.

Oturumlarda sanık avukatları Ties Prake, Carl Alexandr, Paul Bekaert, Jan Fermon ve Raf Jespers yanında Türk Devleti'ni temsil eden avukat Kris Vincke ile Federal Savcı Johan Delmulle de hazır bulunacaklar.

Temyiz Mahkemesi oturumlarının 29 Mayıs'ta son bulması, kararın adli tatil döneminden sonra, sonbaharda açıklanması öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler