Anayasa paketi askıda

Bir süredir içinde siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı anayasa paketiyle ilgili çalışmalarını sürdüren AKP yönetimi, paketi 'şimdilik' askıya aldı. Paketin yeni yasama yılına kalabileceği belirtilirken; AKP'nin kamuoyundaki tartışmaların netleşmesini beklediği belirtiliyor.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 06:06
Abone Ol google-news

AKP hükümeti, bir süredir parti içinde oluşturulan komisyon tarafından hazırlıkları sürdürülen ve son aşamaya getirilen anayasa paketini soğutmaya aldı. Parti yöneticileri, Çalışmalar şimdilik durdu. Tekrar ne zaman başlarız, belli değil dedi. Paketin, yeni yasama yılına kalabileceği belirtilirken, AKPnin kamuoyundaki tartışmaların netleşmesini beklediğine dikkat çekiliyor. MHP, AKPnin önce CHP ile uzlaşması gerektiği, ondan sonra kendilerine gelmeleri önerisinde bulunurken; CHP, AKPnin getireceği bir anayasa değişikliğine destek vermeyeceği açıklamasını yaptı. AKPnin anayasa değişikliği konusunda her iki partinin de destek verebileceği bir zemin bulmaya çalışacağı kaydediliyor.

AKPnin hazırladığı anayasa paketinde, özellikle siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması ve Anayasa Mahkemesinin yapısının değiştirilmesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Siyasi partilerin kapatılmasını Venedik kriterlerini bağlamak isteyen AKP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının dava açma yetkisini sınırlanmak, davanın ancak TBMM ya da Yargıtayda oluşturulacak bir kurulun onayından geçtikten sonra açılabilmesine yönelik düzenleme istiyor. Anayasa Mahkemesinin yapısını da değiştirmek isteyen AKP, mahkemenin üye yapısının 21e çıkarılarak üyelerin bir bölümünün TBMM Genel Kurulu tarafından seçilmesini hedefliyor. Pakette, kamu denetçiliği, Türkiye milletvekilliği, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı, kadına pozitif ayrımcılık gibi düzenlemeler de yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon