"Herkese ücretsiz sağlık hizmeti verilmeli"

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, herkese ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi ve önleyici sağlık hizmetlerinin artırılması gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 08:58
Abone Ol google-news

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, basın yayın organlarında, sadece anjiyografisi çekilen bir hastanın 87 kez ameliyat edildiğine dair faturaların ya da normal doğum yapan bir kadın için sezaryenle doğum faturası düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) gönderildiğine dair haberlerin yer aldığını hatırlatarak, bütün bunların ''sanal olarak düzenlenen faturalarla SGK'nın nasıl soyulduğunu açıkça gözler önüne serdiğini'' ileri sürdü.

SGK'ya gönderilen faturaların tamamının incelenmediğini ifade eden Çetin, örnekleme yöntemiyle onda birlik bir kısmının incelenmesinin ardından tüm faturaların incelenmiş gibi işlem gördüğünü kaydetti.

Yeni uygulamaların, ''hastane ve eczaneleri her türlü yolsuzluğu yapmaları için teşvik eder halde olduğunu' iddia eden Çetin, şunları kaydetti:

''Bunlar münferit olaylar olmayıp, sistematik olaylardır. Halbuki SGK Medula bilgi sistemine veriler hastane tarafından girilmektedir. Ayrıca bir de fatura ve epikriz düzenlenmektedir. Tabii ki sanal olarak düzmece düzenlenen böyle bir raporda bir ameliyatın yapılıp yapılmadığının değerlendirilmesi mümkün değildir.
Bu sistematik olaylar, SGK'da yapılan sözde denetim ve incelemelerin ne kadar göstermelik ve etkisiz olduğunu ortaya çıkarmaktadır. SGK, bilinerek yaratılan sistem nedeniyle hortumlanmaktadır.

Türkiye'de sağlık sisteminin özelleştirilmesiyle sadece parası olana sağlık hizmeti değil, sağlıkta soygunun boyutunu da sistemleştirmiştir. Sağlık alanının ticarileştirilmesi, özelleştirilmesi durdurulmalı, herkese ücretsiz sağlık hizmeti verilmeli ve önleyici sağlık hizmetleri artırılmalıdır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler