'Gül yargılansın' demenin yan etkileri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında ''Kayıp Trilyon Davası''nda verilen takipsizlik kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın avukatı Baykal Doğan, kararın ardından Kaçmaz ile ilgili ''linç kampanyası'' başlatıldığını belirterek, ''müvekkili hakkında yapılan saldırılarla ilgili'' Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 09:50
Abone Ol google-news

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın avukatı Baykal Doğan, bürosunda düzenlediği basın toplantısında, ''bir kısım yazılı ve görsel basın kuruluşlarınca yapılan ve yapılmakta olan haberlerin kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine, müvekkilinin kişilik haklarına zarar verici nitelikteki linç kampanyasına dönüştüğünü'' kaydetti.

Bu nedenle basın toplantısı yapma gereği duyduklarını ifade eden Doğan, Osman Kaçmaz'ın 24 yılı aşkın süredir hakimlik görevini yürüttüğünü, gösterdiği üstün başarı nedeniyle atandığı Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini 13 yıldır başarıyla yürüttüğünü söyledi.

Kaçmaz'ın meslek yaşamının bazı basın yayın organlarının iddia ettiğinin aksine başarılarla dolu olduğunu ifade eden Doğan, Kaçmaz'ın mesleğine bağlı ve adalet ilkelerini ön planda tutan bir yargıç olduğunu ifade etti.

Doğan, ''Verilen karar Anayasa'nın 138/4 maddesinde belirtilen yasama ve yürütme organlarının uymak ve yerine getirmekle yükümlü oldukları kararlardandır. Bu anlamda bahse konu karar kamuoyunca da cumhuriyetimizin temel niteliği olan hukuk devleti ilkesi de gözetildiğinde gerekli saygının gösterilmesi gereken bir karar niteliğindedir'' diye konuştu.

Söz konusu mahkeme kararı hakkında yetkin kişilerce Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak öngörülen soruşturmanın gizliliği ve adil yargılamanın etkilenmemesi ilkelerine uygun ve kamuoyunu aydınlatmaya yönelik olarak bir takım bilimsel görüşler ileri sürülebileceğini ifade eden Doğan, şöyle konuştu:
''Ancak kararın kamuoyunda duyulduğu 18 Mayıs 2009'dan bu yana sürekli bir biçimde müvekkilimin ve ailesinin kişilik haklarına saldırı niteliğinde ve soruşturmanın gizliliği ve adil yargılama ilkesinin ihlali niteliğinde bir kısım basın ve yayın organlarınca sorumsuz ve hoyratça iftira ve linç kampanyası yürütülmektedir. Müvekkilime yapılan bu saldırılarla ilgili, saldırıları yapan kişilerin gerekli soruşturma ve kovuşturmalara tabi tutulması için Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunacağız. Bu kapsam dışında kalan yalan haber niteliğindeki yayınlar için ise Basın Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda tekzip yayınlayacağız.''


"Biz kararın değil, Kaçmaz'ın avukatıyız"

Doğan, yaptıkları çalışmanın söz konusu yayınların çokluğu ve ayrıştırılması nedeniyle sürdüğünü ilerleyen günlerde başvuru yapacaklarını bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Doğan, bir soru üzerine, Kaçmaz'ın tehdit aldığına dair bir bilgi olmadığını, herhangi bir koruma talebinde de bulunmadığını söyledi.

Kararın ardından Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamanın ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karara yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Doğan, şu ana kadar yaptıkları çalışmanın yalnızca basın yayın organlarındaki haberlerle ilgili olduğunu ifade etti.

Osman Kaçmaz'ın Ergenekon davasıyla bağlantılı olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de Doğan, ''bu yöndeki iftira niteliğindeki haberleri de incelediklerini'' belirterek, ''Çalışmamız bittiğinde neyin doğru neyin yanlış olduğunu göreceksiniz'' dedi.

Baykal Doğan, sorular üzerine kararın niteliğine ilişkin yorum yapamayacağını ifade ederek, ''Biz kararın avukatı değil, Osman Kaçmaz'ın avukatıyız'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler