"2.4 milyon kişi bölgeden kaçtı"

Birleşmiş Milletler (BM), Pakistan'da güvenlik güçlerinin Taliban'a karşı operasyon başlattığı Svat vadisindeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 2,4 milyon sivilin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 10:06
Abone Ol google-news

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Pakistan sözcüsü Ariane Rummery, yaptığı açıklamada, 2 mayıstan beri Svat, Aşağı Dir ve Buner bölgelerinden 2,38 milyon kişinin kaçtığını ve bu sayıyı Kuzeybatı Sınır Eyaleti yetkililerinden aldıklarını söyledi.

Daha önce bölgeden 1,7 milyon kişinin kaçtığını bildiren BM'nin bu açıklamasına göre son günlerde bölgeden 700 bine yakın kişi daha kaçtı.

BM ve Pakistan hükümetine göre, yerlerinden olan bu kişilerin yüzde 15-20'si Pakistanlı yetkililer ve uluslararası insani yardım örgütleri tarafından çatışma bölgeleri yakınında kurulan kamplara yerleştirildi. Bu kişilerin geri kalanlarının ise ailelerinin ve yakınlarının yanlarına yerleştiği belirtiliyor.

BM, iki hafta önce, bölgede büyük insani kriz olduğunu açıklamıştı.

Bu arada Pakistan ordusu, Taliban'ın elindeki Svat vadisinin ana kenti Mingora'nın geri alınması için 7-10 gün gerektiğini bildirdi.

Pakistan ordusu sözcüsü General Athar Abbas, yaptığı açıklamada, "Mingora'yı militanlardan tamamen temizlemek 7-10 gün alabilir. Operasyon biraz yavaş ilerliyor, çünkü sivil kayıplarından kaçınmak istiyoruz" dedi.

Pakistan'da askeri güçler, Svat vadisi ve Buner'i Taliban'dan temizlemek için geçen aydan beri operasyon yürütüyor. Şu ana kadar 1100 militanın öldürüldüğü açıklandı. Sivil ölümleri hakkında ise bilgi verilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler