"Vize adım adım kalkıyor"

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının sonuçta tamamen kalkacağından emin olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 10:19
Abone Ol google-news

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, partinin diğer eş başkanı Claudia Roth ve Avrupa Parlamentosu seçimleri için Yeşillerin liste başı adayları olan Reinhard Bütikofer ve Rebecca Harms ile birlikte bugün başkent Berlin'deki parti merkezi binasında seçim kampanyasını başlattı.

Milletvekilleri adaylarına başarılar dileyen Özdemir, daha sonra Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının adım adım kaldırılması konusunda düşüncelerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Vize adım adım kalkıyor, ancak daha yolun sonuna gelmedik. Vizenin kalkacağı kesin. İçişleri Bakanlığı seçimlerden korkuyor. Seçimlerden önce bunu kendi seçmenine anlatamayacağından korkuyor. Bu nedenle seçimlerden önce adım adım, teknik adımlarla bu işin içinden çıkmaya çalışıyor. Ancak bunun yeterli olmadığını da tüm hukukçular biliyor. Hepsi bu konuda hem fikir."

Hristiyan Sosyal Birlik Partisinin (CSU) seçim programında Türkiye'nin AB üyeliğine bir kez daha karşı çıkıldığının hatırlatılması üzerine de Özdemir şunları söyledi:

"CSU yine aynı plağı çalıyor. Her defasında referandumdan söz ediyorlar. Mademki halkı bu kadar seviyorlar, o zaman vatandaşlara genel olarak bir referandum imkanı sunalım. Sadece Türkiye, yani genişlemeyle ilgili olarak böyle bir referandum yapılması isteği bize pek inandırıcı gelmiyor. Mesele halk oylamasıysa o zaman tüm konularda yapılması gerekir."

Avrupa'yla ilgili konuların milli düzeyde oylamadan geçirilemeyeceğini ifade eden Özdemir şöyle devam etti:

"Mademki Türkiye'nin AB üyeliği referandumdan geçirilecek, o zaman aynı anda 27 üye ülkede birlikte referandum düzenlenmesi gerekir. Sadece Almanya'da böyle bir oylama yapılırsa çok garip bir durum ortaya çıkabilir. AB Komisyonu onay verdikten sonra yapılan referandumlarda bir ülke 'hayır' derse o zaman bu süreç duracak mı? Bizim Yeşiller olarak savunduğumuz tez, milli konuları milli düzeyde oylamaya sokarsınız. Ancak genişleme konusu, milli bir konudan ziyade Avrupa'yı ilgilendiren bir konu. Tek bir ülkenin bir ülkeyi engellemesi çok yanlış bir sinyal olur."

CSU'nun bu konuyu kullanmasının nedeninin de çok basit olduğunu kaydeden Özdemir şöyle dedi:

"Seçmenleri oy sandığına çekmeyi hedefliyor. Çünkü biliyorsunuz, CSU, CDU'dan (Hristiyan Demokrat Birlik Partisi) bağımsız olarak seçimlere katıldığı için yüzde 5'den fazla oy toplaması gerekiyor. Bu da şu an kolay görünmüyor. Bu nedenle bu tür konularla vatandaşları oy sandığına çekmeye çalışıyor. Çiftçiler de şu sıralar düşen süt fiyatları nedeniyle haklı olarak CSU'ya kan kusuyor. Bu konulardan dikkati çekmek için yine eski plakla gündemi değiştirmeye çalışıyorlar."

Özdemir, Avrupa Parlamentosu seçimlerine genel olarak katılımın düşük olduğunu, halbuki Avrupa Parlamentosunun Avrupa'da gittikçe daha önemli bir rol oynadığını belirterek, Yeşiller Partisinin bir önceki seçimlerde Almanya'dan buraya gönderilecek 99 milletvekilinden 13'ünü çıkarttıklarını, bu seçimlerde de bu sayıyı yakalamak istediklerini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler