Alıçtan pekmez üretildi

Tokat'ın Zile ilçesinde dağ alıcından pekmez ve marmelat üretilmeye başlandı.

Yayınlanma: 25.05.2009 - 11:05
Abone Ol google-news

Tokat'ın Zile ilçesindeki beyaz pekmez üreticisi Özkaleli A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özkaleli, dağ alıcının pekmez ve marmeladını üretmeye başladıklarını söyledi.

Özkaleli, özellikle yabani olarak yetişen dağ alıcının birçok derde deva olduğunu belirterek, alıcın bölgede, özellikle dağlarda organik olarak yetiştiğini kaydetti.

Köylülerin bu meyveyi ipe dizerek şehirde sattıklarını ancak, toptan alıcısı bulunmadığı için dallarda kaldığını ifade eden Özkaleli, ''6 aydır laboratuvar çalışması yaparak aromasını ve içindeki etken şifalı maddeleri bozmadan ilk kez alıç marmeladı ve pekmezini ürettik. Üzüm şırası ile tatlandırdık'' dedi

Sonbaharda toplanan alıcı pastörize ederek stokladıklarını ifade eden Özkaleli, gıda üretim izni aldıklarını, ihracat için de çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Alıcın Türkiye'de birçok bölgede doğal olarak yetiştiğini ve yaklaşık 20 cinsinin bulunduğunu anlatan Özkaleli, ''Sarı ve turuncu renkte meyvesi bulunan alıç ağacı genelde dağlarda bulunuyor. Aktarlar tarafından idrar söktürücü, kalp ritmini düzenleyici, yüksek tansiyon düşürücü, dolaşım sistemi ve uykusuzluk rahatsızlıklarına şifa olarak öneriliyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler